V Otrokovicích budou moci lidé nově třídit i kovové obaly

Foto: MěÚ Otrokovice
OTROKOVICE - Dvacet červených odpadových nádob určených ke sběru kovových obalů bylo v těchto dnech rozmístěno na otrokovickém sídlišti Střed. Důvodem je snaha města rozšířit třídění odpadů o další využitelnou surovinu, která doposud bez užitku končí ve směsném komunálním odpadu na skládce, serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí města Romana Stehlíková.

Nová odpadová legislativa ukládá obcím povinnost vytřídit a recyklovat v roce 2025 minimálně 55 % komunálního odpadu. Aby bylo tohoto cíle dosaženo, musí se dosavadní systém třídění ještě daleko více zintenzivnit. „Dnes se v Otrokovicích nachází více než 200 stanovišť s kontejnery na papír, plasty a sklo a patnáct sběrných dvorů, kam můžou občané odkládat všechny ostatní složky komunálního odpadu. Lze tedy říci, že systém sběru odpadů je pro občany vysoce komfortní a záleží na zodpovědném přístupu každého z nás, aby odpad řádně roztřídil a uložil do označené odpadové nádoby,“ uvedl jednatel Technických služeb Otrokovice Vladimír Plšek.

Rozšíření tříděného sběru o kovové obaly bylo umocněno zvyšujícím se výskytem kovových obalů v komunálním odpadu, a to jak plechovek od nápojů, tak i konzerv od potravin či krmiv pro domácí mazlíčky. Z důvodů barevného rozlišení od ostatních druhů odpadů byly pro sběr kovů zvoleny červené odpadové nádoby o objemu 240 l, které dříve sloužily pro sběr papíru (dnes jsou pro papír určeny modré nádoby). „Žádáme proto obyvatele sídliště Střed, aby tyto nádoby využívali opravdu jen k odkládání kovových obalů či drobných kovových předmětů a neznečišťovali je jinými odpady. Větší kovové předměty je nutno tak jako doposud ukládat do kontejnerů ve sběrných dvorech. Sběr kovů v této části města je pojat jako test,“ sdělil Vladimír Plšek. Po několika měsících provozu bude vyhodnocen, a pokud se osvědčí, plánuje se postupné rozšíření i do ostatních částí našeho města.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x