V pátek se slavnostně otevře Brána Pusteven. Nová stavba nabídne turistům moderní zázemí i výhledy na Beskydy

PUSTEVNY – Aktuální mrazivé a slunečné počasí vyloženě láká k objevování zimních krás. Skvělým tipem pro výletníky mohou být oblíbené Pustevny, kde se už tento pátek 12. ledna veřejnosti otevře Brána Pusteven. Nová stavba nabídne místním i turistům nejen zázemí s moderním informačním centrem, ale i nové výhledy na srdce Beskyd.

Projekt Brána Pusteven vznikl zejména proto, aby zlepšil pohodlí návštěvníků jednoho z nejnavštěvovanějších míst regionu.

Nová stavba ctí celou okolní přírodu i region. Nízká a na první pohled nenápadná dřevostavba nabízí velkorysý prostor doplněný ochozem, který bude přístupný turistům a který nabídne nové výhledy do krajiny,“ informovala za obec Prostřední Bečva Jana Musilová.

Celý objekt má zatravněnou střechu a na jeho stavbu byl použitý stavební materiál, který odpovídá nejen regionu, ale i náročným podmínkám Pusteven – tedy dřevo, sklo a kámen.

Stavba je ze dvou stran prosklená a nabídne skutečnou průchozí bránu, která je vyústěním jediné příjezdové cesty z Prostřední Bečvy na Pustevny. Celé prostranství je vydlážděno kameny a vznikla i točna pro autobusy, stávající parkoviště zůstalo zachováno,“ pokračovala Musilová.

Pustevny jsou unikátní svým propojením nádherné valašské přírody a lidovou architekturou Dušana Jurkoviče. Jsou pokladem, který obdivuje a navštěvuje každý rok mnoho turistů a místo tak patří k těm nejnavštěvovanějším nejen v samotných Beskydech.

Pokud si je chcete užít v celé své kráse a v klidu, najděte si sem cestu brzy ráno nebo až v pozdních odpoledních hodinách. Ten čas, kdy se vylidňují, kdy se stánky začínají zavírat, ale místní srdcaři vám stále ještě přichystají občerstvení a vy se tak posilněni můžete vydat na procházku k soše Radegasta nebo až ke Kapli svatého Cyrila a Metoděje a užít si nádherný západ slunce, a nový pohled na známé místo,“ nabízí zajímavý tip Jana Musilová.

Celkové náklady na projekt Brány Pusteven přesáhly 24 milionů korun, autory projektové dokumentace jsou architekti z ateliéru Henkai architekti.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x