V prvním ročníku Vaší Kroměříže mohou lidé vybírat ze tří projektů

foto: město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ – V prvním ročníku participativního rozpočtu Vaše Kroměříž mohou lidé hlasovat o projektu, který zvelebí město. Do konce listopadu o svou realizaci bojují psí park, nové unimo buňky v Těšnovicích a víceúčelový altán na Hanáckém náměstí.

V Kroměříži se letos mohou lidé poprvé podílet na participativním rozpočtu města. Z něj půjdou peníze na realizaci návrhů zdejších obyvatel na zvelebení místních částí. Hlasování o projektech Vaší Kroměříže probíhá až do konce listopadu a lidé mohou udělit své hlasy třem návrhům.

 „Občané mohou udělit dva kladné a jeden záporný hlas. Oba kladné hlasy lze dát jednomu projektu. Záporný hlas hlasující nemusí využít,“ popsala postup při hlasování koordinátorka Vaší Kroměříže Lucia Dusíková s tím, že v prosinci městská rada rozhodne o realizaci vítězného projektu, případně projektů.

A jaké návrhy se tady utkají o svou realizaci? Prvním je psí park, který by mohl vzniknout v lokalitě Pekelce. „Hledali jsme místo, které bude co nejblíže pro obyvatele ze sídlišť a které bude co nejméně vadit lidem, kteří psa nemají,“ uvedl autor projektu Jaroslav Svoboda. „Pes si pohraje s jinými psy, socializuje se, vyběhá se, a pak doma nic v bytě nepoškodí ani neštěká a neobtěžuje sousedy.“ Zázemí parku by měla doplnit pergola s posezením, pumpa s pítkem, psí pisoár a herní prvky pro čtyřnohé mazlíčky.

O realizaci se pere taky projekt revitalizace Těšnovic, kde by mohla vyrůst nová unimo buňka. Mohla by tak vylepšit zdejší výletiště Žlíbek, kde se pořádají různé kulturní akce. „Stávající dvě unimo buňky s kuchyňkou a zázemím jsou letité a jsou v nevyhovujícím stavu. Rádi bychom pořídili nové, ze kterých by se odstranila dělící přepážka a vznikl by tak větší prostor, kde by se lidé mohli scházet i v nepříznivém počasí na schůzích či menších oslavách,“ popsal za navrhovatele Jakub Erker.

Posledním soutěžním projektem je víceúčelový altán na Hanáckém náměstí. Ten by mohl sloužit jako úkryt jak před sluncem, tak před deštěm. „Ocení ho také osoby se zdravotními problémy či pohybovým handicapem, které si zde budou moci odpočinout, nebo například maminky, které altán budou moci využít na nouzové přebalování dítěte. V neposlední řadě se zde mohou konat vystoupení menších hudebních těles,“ říká tvůrce projektu Michal Kostka. Altán by měl být podle jeho návrhu ze dřeva, mít sklopitelné lavice a odmontovatelný stůl.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x