V Pržně spadla do koryta řeky lávka pro pěší, je potřeba ji rychle odstranit, finance ale nejsou

foto: město Vsetín
VSETÍN – I když v průběhu uplynulého víkendu nezasáhla Vsetín povodeň plnou silou, v okolí se i tak vyskytly problémy související se záplavovou situací. Jedním z nich je lávka pro pěší v Pržně, která nezvládla nápor vody a zhroutila se do koryta Bečvy. Je nutné ji neprodleně odklidit, obec na to ale nemá peníze.

I když ve Vsetíně a okolních obcích o víkendu neřádila povodeň tak velkou silou jako v jiných částech republiky, škody napáchala. Nejvíc se podepsala na lávce pro pěší v Pržně, které spadá pod Vsetín jako obec s rozšířenou působností. Lávka nevydržela silný nápor vody, zřítila se a zůstala v korytě řeky Bečvy. Je potřeba ji neprodleně vytáhnout, problémem jsou ale finance. Celou situaci proto musí řešit povodňová komise.

„Povodňová komise má na starost celé ORP, a tudíž řeší komplikace v celém regionu. Spadlá lávka v Pržně, takzvaný houpák, je majetkem tamní obce a ta nyní nedisponuje financemi na její odstranění, avšak situaci je potřeba urychleně řešit. V případě, že by se zvedla voda, mohlo by zde dojít k záchytu větví a stromů, tedy i vytvoření hráze, zvednutí hladiny a případnému rozlití Bečvy mimo koryto. Kvůli tomu by hrozilo nebezpečí nejen na místě, ale také na Bystřičce a v Jarcové,“ upozorňuje starosta Vsetína Jiří Čunek.

Podle starostových slov se aktuálně řeší odstranění lávky z řeky v rámci likvidace povodňových škod. Na vše přitom dohlíží již zmíněná povodňová komise.