V Rožnově byly oceněny vybrané osobnosti Cenou města. Poprvé bylo uděleno i Čestné občanství

Vedení města a oceněné osobnosti. Foto: web Rožnov pod Radhoštěm
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Cenu města pro rok 2020 obdržel entolog a historik Jiří Langer a také podnikatel Jan Měrka. Poprvé v novodobé historii bylo uděleno také Čestné občanství – in memoriam podplukovníkovi Františku Trpíkovi. Ocenění předali zástupci vedení města na slavnostním galavečeru, který se v úterý 8. června 2021 uskutečnil v Brillovce.

Cena města se letos udělovala počtvrté. V minulosti si cenu převzali například spisovatel Richard Sobotka, malíř Miloš Šimurda nebo bývalý Generální ředitel rožnovské společnosti ON Semiconductor Vladislav Chmelař. V letošním roce si cenu města převzal dlouholetý pracovník Valašského muzea v přírodě, etnolog, historik a malíř Jiří Langer. Druhým oceněným je Jan Měrka, zakladatel a majitel firmy Remak, která zaměstnává na 300 pracovníků a vzduchotechnické výrobky dodává do celého světa. Jan Měrka patřil také ke spoluzakladatelům T-klubu.

Poprvé v novodobé historii bylo uděleno také Čestné ocenění, které je nejvyšším oceněním města Rožnov pod Radhoštěm. Čestné občanství bylo uděleno podplukovníku Františku Trpíkovi. Za druhé světové války byl  vojákem československé armády ve Francii a Anglii a členem parašutistické skupiny Glucinium. Po válce pracoval v Gumárnách Zubří. Po celý život se věnoval také pěstování jabloní, v roce 1953 vyšlechtil novou odrůdu jablek Rožnovské citrónové. Byl sledován komunistickou Státní bezpečností. František Trpík zemřel v roce 2000 v Rožnově. Ocenění Čestného občanství převzal od zástupců vedení města vnuk Františka Trpíka, Ondřej Trpík.

Jsem rád, že v Rožnově každoročně oceňujeme významné osobnosti a vyjadřujeme tak poděkování za přínos pro město, ať už v prezentaci Rožnova ve světě nebo v historickém a společenském dění. Úcta k tradicím, píli, ale také zavzpomínání nejen na osobnosti, které tady s námi jsou, ale i na ty, které již nejsou mezi námi, ale udělaly pro naše město mnoho. To vše v sobě nesou předaná ocenění,“ doplnil starosta města Radim Holiš.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x