V Rožnově chystají nový systém evidence odpadu

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - V Rožnově chce radnice snížit růst nákladů na odpadové hospodářství a směsný odpad důsledněji třídit. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí města Petra Graclíková.

Do konce roku bude pořízena technologie, pomocí které bude možné sledovat množství vyprodukovaného komunálního odpadu a nádob, do kterých je ukládán skrze čárové kódy. Každá popelnice i kontejner na netříděný odpad z domácností budou označeny kódem, díky kterému bude možné zjistit objem nádoby, naplněnost, hmotnost odpadu, počet vývozů a nastavení svozových tras.

„Město v oblasti odpadů dělá maximum. Máme nadstandartní otevírací dobu sběrného dvoru a také přijímáme od občanů zdarma komodity, které jsou v jiných městech zpoplatněny. Připravuje se však legislativa, která bude zakazovat skládkování směsného komunálního odpadu a lze předpokládat, že náklady na odstranění odpadů budou stoupat. Našim cílem je najít řešení, které by se nedotklo občanů, tak aby se nemusely zvyšovat poplatky za odpady. I z tohoto důvodu chceme mít již dopředu vyhodnocená konkrétní čísla, se kterými poté můžeme již pracovat. Buď lépe a více vytřídit odpady anebo také optimalizovat svozové trasy,“ uvedl místostarosta Jan Kučera.

Nový systém evidence svozu odpadu je zpoplatněn jednorázově částkou 300 000 korun, poté každý rok přibližně sto tisíc korun. Svoz a sběr komunálních odpadu město Rožnov platí okolo 15 milionů korun. V Rožnově pod Radhoštěm je třídění odpadu na vysoké úrovni, občané mají k dispozici kontejnery na jednotlivé komodity, ať už je plast, sklo, papír, kovy, nápojové kartony nebo vysloužilé elektrospotřebiče. Každým rokem město občanům s trvalým pobytem nabízí zdarma tašky na tříděný odpad.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x