V semetínském arboretu vyroste stezka pro chůzi bosou nohou

Foto: Město Vsetín
VSETÍN – V semetínském arboretu vyroste už na jaře tohoto roku Stezka bosou nohou. Vítězný projekt participativního rozpočtu města za rok 2022 v arboretu doplní pestrou nabídku aktivit, které tam využívají v rámci environmentálního vzdělávání zejména děti z mateřských a základních škol, ale i široká veřejnost.

Chodit a běhat naboso je příjemné, zdravé a zcela přirozené. Mnoho lidí pomalu přichází na chuť bosé chůzi, která přináší mimo jiné radost. Její největší výhodou je především výborná prevence proti většině ortopedických problémů. Chození po přírodních površích významně posiluje imunitu nebo vhodně stimuluje organismus. V mnoha evropských městech jsou vybudovány dlouhé bosé chodníčky. Tento fenomén se postupně přesouvá i k nám,“ říká o vítězném projektu jeho autor Bořek Navrátil.

Pro zřízení tzv. stezky pro chůzi bosou nohou radnice ve spolupráci s předkladatelem projektu hledala vhodné umístění. Nakonec zvolila Arboretum Semetín, jehož součástí je dendrologická sbírka stromů a keřů planých, kulturních i okrasných. Zahrnuje také sbírku tradičních odrůd ovocných dřevin či ukázkové plochy z lesního hospodářství.

Před nedávnem zde vyrostly kaskáda tůněk spojených vodotečí, venkovní učebna a také výukový včelín, který je vítězným projektem druhého ročníku participativního rozpočtu. Stezka bosou nohou se nám s ohledem na svůj účel a také na použití přírodních materiálů jeví jako vhodné doplnění nabídky arboreta,“ uvedl místostarosta Pavel Bartoň.

Ačkoliv původně se náklady na realizaci měly pohybovat kolem milionu korun, vsetínská radnice se rozhodla akceptovat komplexní návrh architekta a stezku vybudovat ve větším rozsahu a tedy ji i podpořit větším finančním příspěvkem. Náklady se tak na základě veřejné soutěže budou pohybovat kolem 1,7 milionu korun.

Stezka o délce zhruba 300 metrů se bude skládat z různých povrchů a materiálů, které vytvoří ucelenou trasu, v níž se prostřídají úseky tvořené kamennými balvany, šlapáky, dřevěnými špalky, kmeny stromů nebo balančními prvky. Doplní ji pět laviček,“ přiblížil Bartoň.

Realizace projektu by měla v závislosti na klimatických podmínkách proběhnout během jarního období tohoto roku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x