V sobotu na Zlín Film Festivalu oslaví Barrandov Studio 90 let koncertem Ondřeje Soukupa

Zastupitelé Zlína novelizovali vyhlášku o nočním klidu. Foto: archiv ZFF
ZLÍN – Třetí festivalový den se ponese v duchu oslav 90 let od založení Barrandov Studia. Se svými filmovými melodiemi vystoupí Ondřej Soukup s Filharmonií Bohuslava Martinů. Kostýmy z fundusu vystavuje Zlaté jablko i Kongresové centrum. O své zkušenosti se na masterclass podělí světoznámý producent Bill Gerber. Převezme také Cenu prezidenta festivalu. Do Zlína přijede i delegace k filmu Tajemství staré bambitky, setkat se s ní bude možné v kině, na autogramiádě a na červeném koberci.

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ UDÁLOSTI TŘETÍHO DNE:

Oslavy 90 let od založení Barrandov Studia:

– Filmové melodie Ondřeje Soukupa, Kongresové centrum, velký sál, 19:00 hodin – Autorský koncert přinese průřez nejslavnějšími filmy s hudbou Ondřeje Soukupa ve spojení s projekcí – Kolja, Vratné lahve, Requiem pro panenku, Akumulátor 1, Nejasná zpráva o konci světa, Tmavomodrý svět. Hraje Filharmonie Bohuslava Martinů.

– Výstava kostýmů Barrandov Studia na dvou místech:

– OZC Zlaté jablko, 8:00-20:00 hodin Legendární šaty a kostýmy z nejznámějších českých filmů a pohádek. např. šaty Leontýnky z pohádky „Ať žijí duchové“, kostým Vaška Karase z „Cirkusu Humberto“ nebo dupačky Matýska z legendární komedie „S tebou mě baví svět“.
Kongresové centrum, 9:00-19:00 hodin – Vývoj módy v kinematografii od třicátých let až do současnosti. Výstavy potrvají do 15. září.

Masterclass Bill Gerber: Od rockenrolových snů po Oscary, Kongresové centrum, malý sál, 16:30-18:00 hodin – Setkání se světově uznávaným americkým filmovým producentem věnované jeho práci na několika nejlepších snímcích posledních třiceti let, včetně filmu Zrodila se hvězda. Jazyk: čeština, angličtina.

Tajemství staré bambitky (režie: Ivo Macharáček, Česká republika, 2011, 86 min.), Golden Apple Cinema, sál 2, 10:30 hodin – Co se stane, když jediný spravedlivý loupežník pověsí řemeslo na hřebík? Výpravná pohádka s písničkami je poprvé uváděna na velkém filmovém plátně. Film uvede delegace, která zároveň v premiéře představí trailer k připravovanému pokračování Tajemství staré bambitky 2.
Delegace: režisér Ivo Macharáček, producenti Robert Plavec a Radovan Vašák, scenárista Evžen Gogela a herci Václav Noid Bárta, Kamila Janovičová, Valentýna Bečková.


Z FILMOVÉHO PROGRAMU DOPORUČUJEME:

Spící město (režie: Dan Svátek, Česká republika, Slovensko, 2021, 94 min.), Golden Apple Cinema, sál 2, 15:30 hodin – Čtyři sourozenci se jednoho rána probudí ve zvláštní situaci. Jejich rodiče upadli do záhadného spánku a děti si musí najednou poradit docela samy. V

Dračí princezna (režie: Katarina Launing, Norsko, Nizozemsko, Česká republika, 2020, 82 min.), Golden Apple Cinema, sál 5, 9:30 hodin – V malé vesničce Borington se všichni připravují na kvapem se blížící Vánoce. Pro desetiletou Saru to ale neplatí. Jako malá uprchlice se obává, že bude deportována, a tak se skrývá před policií a útočiště hledá v opuštěných domech.

Malé baletky (režie: Anne-Claire Dolivet, Francie, 2020, 90 min.), Golden Apple Cinema, sál 4, 14:00 hodin – Jaké to je pro malou dívku vyrůstat ve světě profesionálního a závodního tance? Prostřednictvím emocí a dilemat, které hrdinky zažívají, nahlížíme do světa, který všichni známe, i když jsme na něj možná trochu zapomněli – do světa dětství.

Zoufalky (režie: Marta Elīna Martinsone, Lotyšsko, Česká republika, 2021, 100 min.), Golden Apple Cinema, sál 4, 16:30 hodin – Píše se rok 1999 a oslavy konce milénia se blíží. Sarmite, Sveta a Katrina, tři žákyně 9. třídy, už mají školní šikany dost. Rozhodnou se to změnit a do termínu plesu se stát nejpopulárnějšími dívkami školy.

PROGRAM NA TÉMA LITERATURA VE FILMU:

Přednáška Původ Středozemě: zdroje literární tvorby J. R. R. Tolkiena, park Komenského, Dům ČT, 19:00 hodin – Jak vznikl Pán prstenů? Z jakých zdrojů čerpal Tolkien inspiraci ke svému dílu? Proč říká, že Středozem nevymyslel, ale objevil? Může člověk fantazií vstoupit do duchovního světa? Přednáší teolog, religionista a pedagog Pavel Hošek.

Zlodějka knih (režie: Brian Percival, Německo, USA, 2013, 131 min.), Golden Apple Cinema, sál 3, 18:30 hodin – Hluboce dojemný příběh dívky, která během druhé světové války v Německu mění životy lidí kolem sebe. V

Spider-Man: Paralelní světy (režie: Peter Ramsey, Robert Persichetti, USA, 2018, 117 min.), Golden Apple Cinema, sál 5, 17:00 hodin – Brooklynský teenager Miles Morales získává po kousnutí radioaktivním pavoukem v metru záhadné schopnosti, které teď musí využít k boji se zlým a mohutným šílencem Kingpinem.

Přelet nad kukaččím hnízdem (režie: Miloš Forman, USA, 1975, 133 min.), Golden Apple Cinema, sál 6, 20:00 hodin – Rváč a profesionální karbaník Randle Patrick McMurphy si odpykává trest, ale místo aby se držel v pracovním táboře, hraje pomateného a nechá se poslat do zdánlivého klidu psychiatrické léčebny.

CO SE HRAJE V LETNÍM KINĚ:

Prvok, Šampón, Tečka a Karel (Česká republika, 2021, 118 min), náměstí T. G. Masaryka, 20:00 hodin–Čtyři kamarádi ve středním věku si přiznají, že nežijí tak, jak si představovali. A rozhodnou se vyřešit svou krizi provokativní hrou a plněním odvážných úkolů. Kdo splní úkol, není sráč… Do letního kina je letos vstup zdarma.

ZAJÍMAVÉ DOPROVODNÉ AKCE:

Den se Škoda Auto, náměstí Míru, 10:00-19:00 hodin – Celodenní zábavný program: Jirka Hadaš, DDM Astra, dětská skupina Zlobidla s.r.o., kapely ZUŠ a další.

Vernisáž výstavy Tomáš Hřivnáč – Malba, kresba, grafika, Galerie pod Radnicí, 16:00-17:00 hodin – Jeho světem je svět ženy a poetiky, která ji obklopuje a utváří. Grafické listy jsou jakoby záznamem okamžiků, v nichž se projeví záblesk akce, situace, gesta. Výstava potrvá do 22. září.

KDE SE POTKAT S HVĚZDAMI:

Festival Café, náměstí Míru, 13:15 hodin – Ojedinělé posezení ve festivalové kavárně, v níž probíhají talk-show Vladimíra Kroce. Hosty jsou zástupci Národního muzea Michal Lukeš a Michal Stehlík.

Autogramiáda k filmu Tajemství staré bambitky 2, OZC Zlaté jablko, 12:30 hodin – Režisér Ivo Macharáček a herci Václav Noid Bárta, Kamila Janovičová a Valentýna Bečková.

Červený koberec, Kongresové centrum, nádvoří, 16:00 hodin – Setkání hvězd ZFF s veřejností: Bill Gerber, Young Stars Oskar Hes a Veronika Divišová, delegace k filmům Tajemství staré bambitky 2 a Spící město, Petra Nesvačilová, Tomáš Dalecký, Kamila Nývltová, Pavel Nový.

Červený koberec, Kongresové centrum, nádvoří, 18:00 hodin – Setkání hvězd ZFF s veřejností: Ondřej Soukup, Lucia Soukupová, Nikola Uramová, Chuhei Iwasaki a Václav Mácha.

TIPY NA AKCE VE FESTIVALOVÝCH ZÓNÁCH:

Park Komenského:

– Český rozhlas v parku, 10:00-19:00 hodin – Zábava a soutěže pro malé i velké s Českým rozhlasem Zlín a s Rádiem Junior.

– Dům České televize, 10:00-19:00 hodin Na podiu se každý den můžete setkat s moderátory a herci z pořadů ČT :D. 11:00 Alenka v říši GIFů Průvodce světem internetu, 15:00 Koumando – Jak přežít na Měsíci i v divočině, co nám doma žije za breberky, jak si v okolí udržet čistý vzduch či jak oživit veřejný prostor? Výlet do světa vědy s kamarády z nového pořadu na Déčku, 18:50 Čtení z knížky a další.

DDM Astra a Jules Verne, 10:00-19:00 hodin – Návštěva v budoáru slavného spisovatele J. Verna, okružní poznávací výlet po kolejích Orient Expresu, stanoviště s rozbíjením atomu v Ocelovém městě, poznávání ryb z kajuty Nautilu v doprovodu kapitána Nema, či setkání s Baronem Prášilem a jeho fantazijním světem a další.

Prozkoumejte Better Shelter, 10:00-19:00 hodin – Nahlédněte do humanitárního projektu firmy SPUR. Přístřešek, který slouží jako dočasné útočiště lidem nuceným opustit své domovy. Dále vás čeká malování na obličej a fotokoutek.

Sad Svobody:

– Workshop Filmování s mobilem, zámek, 10:00-18:00 hodin – Odhalíme základní principy tvorby filmu a dalšího využití mobilu jako multimediálního nástroje k filmařské práci. Jediné, co stačí mít s sebou, je mobilní telefon, kabel na stahování a chuť filmovat! Hotové filmy si pak budete odnášet na vlastních mobilech.

Průchozí zvuková dílna, zámek, 14:00-18:00 hodin – Vyzkoušejte si ozvučit připravené filmové ukázky s pomocí tradičních i méně tradičních elektronických zvukových prostředků.

– Zóna kouzel, 10:00-19:00 hodin – Celotýdenní program k 20. výročí první filmové adaptace knihy o Harry Potterovi.

Mattel Czech Republic, 10:00-19:00 hodin – Herní zóna

Náměstí Míru:

Festival shop, 10:00-19:00 hodin – Možnost zakoupení reklamních předmětů festivalu a vstupenek do kina.

Univerzitní centrum U13: Virtuální realita, 9:00-17:00 hodin – Přehlídka těch nejkreativnějších VR filmů pro děti i teenagery. Brainz VR cinema, 9:00-17:00 hodin – Pásma VR filmů.

FILM INDUSTRY – PRO FILMOVÉ PROFESIONÁLY:

Současná česká literatura pro děti a mládež jako zdroj filmového námětu, Kongresové centrum, malý sál, 10:30-12:00 hodin – Prezentace šesti současných knih pro děti a mládež, jež by mohly být inspirací k filmovému zpracování. Knihy prezentují jejich autoři. Vstup pouze pro akreditované filmové profesionály. Jazyk: čeština.

FILMTALENT Stars Fórum, Kongresové centrum, malý sál, 14:00-16:00 hodin – Představení osmi úspěšných českých krátkých filmů a čtyř projektů ve fázi výroby, které byly podpořeny Nadačním fondem FILMTALENT ZLÍN. Vstup pouze pro akreditované filmové profesionály. Jazyk: čeština, angličtina.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x