V Uherském Brodě se pět osob přiotrávilo oxidem uhelnatým. Hasiči evakuovali celý bytový dům

Foto: HZS ZK
UHERSKÝ BROD – V pondělí kolem sedmé hodiny večer se v jednom z bytů bytového domu v Uherském Brodě v části Neradice nadýchalo pět osob jedovatého oxidu uhelnatého. Všichni skončili v péči záchranářů. Hasiči z preventivních důvodů evakuovali všechny obyvatele domu.

K události byli na žádost zasahující zdravotnické záchranné služby vysláni profesionální hasiči z Uherského Brodu a Uherského Hradiště. „Na místě bylo podezření na otravu oxidem uhelnatým od karmy v jednom z bytů,“ sdělil mluvčí krajských hasičů David Martinec.

Při příjezdu hasičů už měli záchranáři intoxikované osoby ve své péči. Jednalo se o pět lidí – dvě dospělé ženy, jednoho dospělého muže a dvě děti. Právě kvůli přítomnosti malých dětí požádalo operační středisko o součinnost také leteckou záchrannou službu z Brna. „Ta po konzultaci lékařů na místě nakonec odletěla zpět na základnu bez pacienta,“ informovali záchranáři.

U všech zachraňovaných lidí zdravotníci naměřili poměrně vysokou koncentraci oxidu uhelnatého v krvi, všem nasadili kyslíkovou terapii.

Dospělé osoby poté transportovali k dalšímu vyšetření a ošetření zdravotníkům interní ambulance Uherskohradišťské nemocnice, děti převezli do stejné nemocnice na dětskou JIP,“ uvedli záchranáři.

Velitel zásahu nařídil z preventivních důvodů evakuaci bytového domu, která se týkala dvaceti jedna lidí,“ pokračoval Martinec.

Jedovatý plyn unikal z karmy v jednom z bytů. Hasiči karmu odpojili a prostor v bytě odvětrali.

Po osmé hodině se mohli evakuovaní vrátit zpět do svých bytů,“ dodal mluvčí hasičů s tím, že na místě ještě zůstala hlídka Policie ČR.

Zásadní nebezpečí oxidu uhelnatého spočívá v tom, že není vidět ani cítit. Snadno, velmi rychle a nepozorovaně tak dochází k jeho zvýšené koncentraci a následné otravě v domácnostech.

Otrava se může projevit nevolností, zvracením, bolestí hlavy, závratí nebo celkovou slabostí. Výjimkou není ani porucha koordinace pohybů a v horších případech ztráta vědomí. V rámci první pomoci je zásadní co nejčasnější evakuace postiženého ze zamořeného prostoru a zavolání na tísňovou linku 155,“ upozorňují záchranáři.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x