V Uherském Brodě vzplála baterie určená k připojení fotovoltaiky. Škoda je 250 tisíc

Požár v Uherském Brodě. Foto: HZS ZK
UHERSKÝ BROD - Čtyři jednotky hasičů zasahovaly v pondělí odpoledne v Uherském Brodě u požáru lithiových baterií určených k připojení k fotovoltaickému systému. K požáru došlo v přízemí rodinného domu při manipulaci s bateriemi. Hasiči tak apelují na to, aby lidé dbali opatrnosti při výběru a instalaci komponentů, určených pro fotovoltaické systémy.

Majitel objektu z domu vyvedl dvě děti do zahrady a snažil se požár hasit, až do okamžiku, kdy již byla místnost silně zakouřena. Při hašení se nadýchal zplodin hoření a velitel proto na místo nechal povolat zdravotnickou záchrannou službu. Majitelku objektu hasiči evakuovali z prvního podlaží pomocí nastavovacího žebříku a vyvedli ji před dům. Po odvětrání průjezdu na ulici přenesli i obě děti, kterým pro uklidnění darovali dráčka Záchranáčka.

Požár hasiči zlikvidovali jedním vysokotlakým proudem a poté nasadili přetlakovou ventilaci k odvětrání objektu.

Majitel se tak přesvědčil, že rozvoj požáru baterií je velmi rychlý, dochází při něm k vývinu toxických zplodin a baterie se při roztržení mohou rozlétnout po místnosti. Naštěstí se tato událost obešla bez velké škody na majetku a především bez vážnějšího zranění.

Příčinou vzniku požáru byla technická závada uvnitř bateriového bloku. Požár způsobil škodu 250 tisíc korun. Hasiči včasným zásahem uchránili majetek v hodnotě 3 miliónů.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x