V Uherském Hradišti odhalili pamětní desku Joži Uprky

Joža Uprka má v Uherském Hradišti pamětní desku. Foto: televize TVS
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Malíř Joža Uprka má v Uherském Hradišti v Nádražní ulici novou pamětní desku. Její odhalování však provázely komplikace, které nakonec vyřešil starosta města.

Nádražní ulici v Uherském Hradišti zdobí nová pamětní deska, na které je vyobrazen známý malíř moravského folklóru Joža Uprka. Autorem plakety je akademický sochař Zdeněk Tománek.

Snažil jsem se vymanit z folklóru, který je pro Uprku symbolický. V té plaketě jsem chtěl zvýraznil jeho osobnost. Osobnost jako malíře a výtvarníka,“ uvedl Zdeněk Tománek. Jedním z motivů vyobrazujících malířovu osobnost je klobouk, který symbolizuje odchod Uprky po dokončení jeho díla, které však s lidmi zůstává dál.

V letošním roce slavíme 160. výročí od Uprkova narození, a tak jsme se rozhodli při této příležitosti připravit důstojný program. Odpoledne nejdříve hosté položili kytice k hrobu Joži Uprky na Slováckém Slavíně v Kněždubu,“ uvedl spoluzakladatel Galerie Joži Uprky Petr Vašát.

Právě hosté měli za úkol samotné odhalení pamětní desky v Nádražní ulici. To se však trochu zkomplikovalo a pevně připevněnou zakrývací plachtu se povedlo odstranit až starostovi města Stanislavu Blahovi.

Uprka byl umělec, který charakterizuje Slovácko. Maloval naše národopisné zvyky, málokdo dokázal zachytit lidové kroje a zvyky tak jako Joža Uprka,“ uvedl Stanislav Blaha.

Právě dům s číslem 27, kde pamětní deska visí, byl místem, kde malíř často pracoval a tvořil díla, která mohou návštěvníci Uherského Hradiště ve městě vidět dodnes.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x