V Uherském Hradišti podepsali koaliční smlouvu. Společně pro Hradiště a ANO doplní lidovci a Nestraníci

Zástupci stran se sešli na uherskohradišťské radnici při podpisu koaliční smlouvy. Foto: FB Stanislava Blahy
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Povolební vyjednávání dospěla do zdárného konce také v Uherském Hradišti. I když se nejdřív zdálo, že by v srdci Slovácka mohlo po letech dojít k zásadním změnám, základní půdorys koalice zůstane i v následujících čtyřech letech nakonec stejný.

Bezprostředně po volbách se zdálo, že ve vedení Uherského Hradiště nastanou zásadní změny. Memorandum o povolební spolupráci totiž nejdřív uzavřeli zástupci Hradišťáků, hnutí ANO a České pirátské strany, kteří by v 27členném zastupitelstvu měli dohromady těsnou většinu 14 mandátů.

Jenže uplynulo jen několik dní a všechno bylo jinak. Hnutí ANO se nakonec rozhodlo od podepsaného memoranda odstoupit a ve spolupráci dalo přednost uskupení Společně pro Hradiště.

Aby mohly oba subjekty složit koalici, potřebovaly ještě minimálně dva mandáty. To se nakonec podařilo a v následujících čtyřech letech tak Uherské Hradiště povede 17členná koalice ve složení Společně pro Hradiště, ANO 2011, KDU-ČSL a Nestraníci pro Hradiště.

S koaličními partnery máme shodu na okruzích a základních bodech programu. Týmy všech stran se teď pouští do jednání, abychom se sladili i na detailech a další čtyři roky pak bez zádrhelů a zdlouhavých debat plnili jeden bod programu po druhém,“ uvedl v pondělí večer na svém facebookovém profilu lídr Společně pro Hradiště Stanislav Blaha.

Nová koalice si je vědoma toho, že ji na radnici v současné době čeká řada těžkých kroků.

Budeme hledat úspory a plánovat projekty, které nám pomohou projít krizí. I proto byla jednání složitá a trvala několik dní. Důležitá byla nejen programová shoda, ale i vlastnosti, které hledá člověk přirozeně u jakéhokoliv partnera. Ochotu naslouchat, domluvit se, hledat společnou cestu a dohodu,“ dodal na Facebooku Blaha.

Ustanovující zasedání nového zastupitelstva se bude konat 17. října, kdy by měli zastupitelé ze svých řad zvolit také nové vedení města.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x