V Uherském Hradišti vyroste nový zimní stadion. V jaké fázi jsou přípravy a kdy půjde stará budova k zemi?

foto: město Uherské Hradiště
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Zimní stadion v Uherském Hradišti půjde k zemi. Na jeho místě by měl vyrůst nový. Přípravy na jeho znovuvybudování už začaly. Jak bude nový stadion vypadat? A jak dlouho bude město bez ledové plochy?

Vedení Uherského Hradiště rozhodlo – městský zimní stadion půjde k zemi a na jeho místě vyroste jeho nový náhradník. Proč ale musí tak obrovskou stavbu nahrazovat nová? Důvod je vcelku prostý – špatný stav.

Střecha a její nosná konstrukce jsou na samé hraně životnosti. A rekonstrukce by její životnost neprodloužila. Problém je taky s technologií chlazení ledové plochy, rozvody chladiva jsou totiž ještě původní. Po vyčíslení částky, kterou by město do oprav muselo vložit, se vedení raději rozhodlo pro postavení nového stadionu.

V jaké fázi jsou tedy přípravy? Už teď se ví, že město chce přední komerční budovu zachovat a osamostatnit ji od zbytku stadionu. V procesu je aktuálně výběr dodavatele služeb a stavebních prací. Zadávaná metoda je takzvaná Design & Build. To znamená, že dodavatel nejdřív stadion navrhne a pak podle svého návrhu taky postaví. Termín pro předložení nabídek město stanovilo na začátek května.

„Všechno spěje k tomu, že v horizontu několika málo měsíců vybereme dodavatele. Ten metodou Design & Build nejprve nový stadion navrhne a poté vyprojektuje. Potom odstraní starou halu a postaví novou. Každopádně se budeme snažit, aby provizorium provozu bylo co možná nejkratší, a také, aby bylo dobře nastavené. Pokud vše půjde dobře, tak by zimní stadion byl mimo provoz necelý rok,“ uvedl starosta města Stanislav Blaha.

Kdy tedy půjde starý stadion k zemi? To se ještě neví. Teprve zadavatel, kterého město vybere, sestaví harmonogram prací. Ten by měl postupovat podle závazných milníků, které stanoví město. Samotné datum ale závisí také na povolení k demolici.

A jak bude nový stadion vypadat? V plánu jsou dvě ledové plochy – jedna hlavní, o rozměru 26×60 metrů (splňující požadavky IIHF) a doplňková, tréninková o rozměru 26×14 metrů. V zázemí vyroste 16 šaten, místa pro rozhodčí, sklady, masérna a místnost pro ovládání techniky. V patře zázemí vznikne taky klubový salonek, víceúčelová společenská místnost, rozcvičovna nebo místnost pro vedení stadionu. A součástí bude taky ubytovna s kapacitou asi 80 lůžek.

„Přibližné vizualizace nového zimního stadionu, které máme nyní k dispozici, slouží jako podklad pro výběr dodavatele služeb a prací. Nejedná se tedy o finální vzhled. Ten bude známý až po vypracování projektové dokumentace, která bude dodána zhotovitelem. Budoucí vzhled stadionu, jak jej vidíte na současných vizualizacích, tedy nelze brát jako dogma, ale jako výchozí bod pro další projektování, při kterém může dojít k dílčím změnám,“ přiblížil starosta Blaha.

A na kolik nový stadion vyjde? „Celková předpokládaná cena nového stadionu v navrhované variantě včetně projektových prací a interiéru je asi 342 milionů. Co se týká financování, naprosto zásadní by měla být dotace, kterou bychom chtěli získat od Národní sportovní agentury. Cílit budeme na nejbližší výzvu,“ uzavírá Blaha.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x