V Uherském Hradišti značí kola „neviditelnou“ DNA. Služba pomáhá předcházet krádežím

Foto: televize TVS
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Městská policie Uherské Hradiště nabízí obyvatelům města forenzní značení jízdních kol pomocí tzv. neviditelné syntetické DNA. Takto označené bicykly lze rychle a jednoduše identifikovat a samotné značení navíc pomáhá předcházet krádežím.

Občanům města, kteří projeví zájem, mohou strážníci označit jejich jízdní kola či kompenzační pomůcky forenzním značením – okem neviditelnou syntetickou DNA,“ informoval tiskový mluvčí Uherského Hradiště Jan Pášma.

Jedná se o fyzické nanesení látky obsahující speciální DNA na rám kola. „Když to řeknu zjednodušeně – není to pouze jedna tečka, ale několik teček, tedy několik označení rámu, které se dá přečíst prostřednictvím speciálního zařízení,“ upřesnil velitel Městské policie Uherské Hradiště Vlastimil Pauřík.

Tato látka a doprovodný štítek, který informuje o zapsání kola v registru, pomáhá kola snadno, jednoznačně a rychle identifikovat. Samotná nálepka je navíc účinnou prevencí proti krádežím. V případě odcizení pak výrazně vzrůstá možnost dohledat původního majitele.

Služba začala v Uherském Hradišti fungovat v roce 2018, kdy doplnila již zavedenou evidenci jízdních kol. „V té je aktuálně 1426 kol, z toho 389 kol již bylo označeno syntetickou DNA,“ pokračoval Pášma.

Vzhledem k zájmu veřejnosti o tuto službu chce městská policie v této činnosti pokračovat i v letošním roce.

Značení jízdních kol je určeno pro občany s trvalým pobytem na území města Uherské Hradiště a tuto službu poskytuje město Uherské Hradiště prostřednictvím městské policie zdarma,“ dodal Jan Pášma s tím, že samotné značení provádějí strážníci přímo v sídle Městské policie Uherské Hradiště v Hradební ulici.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x