V záhlinickém muzeu jsou k vidění svatební šaty i kytice

Foto: MěÚ Hulín
ZÁHLINICE - V Muzeu Františka Skopalíka v Záhlinicích u Hulína je aktuálně k vidění zajímavá výstava Nevěsta jako kvítek. Lidé si zde mohou prohlédnout svatební šaty a kytice z 20. století, serveru Zlin.cz to sdělila programová pracovnice muzea Václava Navrátilová.

„Výstava svatebních šatů a kytic je k vidění až do 14. října. Šaty jsou zapůjčené od majitelek z našeho regionu, dokonce přímo z Hulína máme nejstarší šaty. Návštěvníci uvidí také šaty od paní Mudrákové, která má velkou sbírku svatebních a společenských šatů,“ prozradila Václava Navrátilová. A dodala, že výstavu se podařilo uspořádat díky dobré spolupráci s Národním památkovým ústavem, Metodickým centrem zahradní kultury v Kroměříži.

Do konce tohoto roku nabídne muzeum ještě dvě novinky. Veřejnosti představí soubor s více než šedesáti kusy negativů, několik z nich zaznamenávají slavnost Svěcení praporu vojenských vysloužilců z 8. června 1908 v Hulíně. Na fotografiích je zachycena i manželka následníka trůnu Františka Ferdinanda d’Este Žofie Chotková. Druhá chystaná expozice nabídne seznámení se sbírkovými předměty Hanáckého Skopalíkova sboru Selské jízdy. Právě s ní František Skopalík, významný záhlinický rodák, převezl v květnu roku 1868 jeden ze základních kamenů Národního divadla z místního kamenolomu do Prahy.

V roce 2022 si muzeum připomene výročí 200 let od narození Františka Skopalíka, po kterém je pojmenované. Přípravám bude věnovaný závěr tohoto i celý příští rok. „Pro Záhlinice a Hulín je tohle výročí velkou událostí. František Skopalík byl dlouholetý starosta Záhlinic a také poslanec Říšské rady za Rakouska-Uherska. Je mimo jiné považován za zakladatele moderního zemědělství v mocnářství, byl iniciátorem scelování zemědělských pozemků. Zaslouží si důstojné připomenutí,“ dodal Roman Hoza, starosta města Hulína.

Muzeum Františka Skopalíka se nachází v bývalém Obecním domě v Záhlinicích, naproti kostela. Otevřeno má vždy ve středu od 8.30 do 17.00 hodin, Mimo otevírací dobu je možné muzeum navštívit po předchozí domluvě na telefonu 603 860 128.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x