Valachy man přilákal šest stovek triatlonistů

Foto: archiv DATART Valachy tour
BYSTŘIČKA – Víkendový triatlon Valachy man přilákal do okolí vodní nádrže Bystřička na Vsetínsku skoro šest stovek sportovců. Od nejmladších, až po ty neostřílenější triatlety. Jedna z jeho kategorií se letos stala taky součástí českého a evropského poháru XTERRA. K Bystřičce se tak kromě hobby sportovců sjeli i špičkoví mazáci nejen z České republiky.

„Počasí si s námi letos hodně pohrálo. V noci před závodem se přes Bystřičku přehnala silná bouřka, v sobotu ráno ještě jedna vydatná průtrž mračen, takže si sportovci především na trase horského kola „užili“ opravdu náročné podmínky a hodně bahna. Zato neděle s letní oblohou a příjemným počasím bez velkého vedra byla za odměnu. Což naštěstí vyšlo skvěle s ohledem na to, že v tento den závodili hlavně začátečníci a děti,“ uvedl ředitel Valachy mana a seriálu DATART Valachy tour Bohuslav Komín.

Zákeřné počasí zmiňuje taky Karel Dušek, loňský vítěz závodu XTERRA Valachy Official, letos držitel stříbra. „Počasí to opravdu hodně zpestřilo, ale mně se to líbilo. Trať byla těžká, ale spravedlivá,“ říká triatlonista, kterého letos o necelé dvě minuty porazil Radim Grebík. Ten protnul cílovou pásku v čase 2 hodiny a 21 minut. Mezi ženami potom zlato brala loni druhá Jana Dubcová.

„Podmínky byly brutální, na některých místech to po dešti klouzalo, trail byl super, ale celkově jsem byl rád, že jsem se z kola dostal bezpečně do depa. Trasa běhu byla na úvod hodně náročná, ale tohle je ta pravá XTERRA a seběh po úbočí Klenova s výhledem na Bystřičku byl něco tak nádherného, že na to budu dlouho vzpomínat,“ podělil se o dojmy vítěz XTERRA Valachy Radim Grebík.

Grebík přitom není na DATART Valachy tour žádným nováčkem. Už v minulosti se mu podařilo třikrát zvítězit v dlouhém Valachy manovi. „Moc děkuji organizátorům, že něco tak zábavného na Valašsku připravují,“ dodává.

Letošní vítězství v sobotním hlavním závodu, tedy již vzpomínaném dlouhém Vlachy manovi, obhájil Petr Šťastný. Mezi ženami si zlato vybojovala Monika Kučerová.

V nedělním krátkém Valachy manovi bodoval Milan Kulman, první místo mezi ženami brala Šárka Půstová. Ta si přitom den předtím zazávodila taky v náročném XTERRA Valachy.

„Nedělní závod, i když je kratší, pro mě po sobotě vůbec nebyl odpočinkový. V sobotu byla trať kopcovitá, samá zatáčka, nahoru dolů, bylo to těžké na nohy i ruce, takže se v neděli nevstávalo nejjednodušeji. Ale tím, jak je Valachy man strašně fajn závod a má skvělou atmosféru, to člověka donutí zapojit hlavu, usmívat se a jet. Moc jsem si to užila,“ říká Půstová.

U vodní nádrže Bystřička se Valachy man letos konal už podruhé. Závodníci se ale oproti loňsku mohli těšit na nové tratě. Pořadatelé je totiž změnili a vyladili ve spolupráci s místní bajkerkou Terezou Tvarůžkovou. Sportovci tak během závodu poznali řadu nových a zajímavých míst, technicky pestrých pasáží i výhledy do krajiny.

„Od závodníků máme zpětnou vazbu, že změna byla jednoznačně k lepšímu, a i přes náročné sobotní počasí si to užili. Děkujeme obcím Bystřička a Velká Lhota, které nám opět ve všem vyšly maximálně vstříc a podpořili nás i místní hasiči včetně Mikulůvky. Vážíme si spolupráce s Valašským sborem portášským, který podtrhl atmosféru závodu na Valašsku svou účastí a čestnými salvami na jednotlivých startech,“ dodal ředitel Bohuslav Komín.

Další akcí DATART Valachy tour bude v sobotu 7. září závod horských kol Bike Vlachy ve Ski areálu Bílá. Kromě tradiční dlouhé a fitness trasy, nabídne i tři novinkové kategorie.

„Vycházíme vstříc námětům našich pravidelných účastníků a přidáváme kategorie e-biků. To otevírá možnost závodění i těm, kteří by si jinak na beskydské terény netroufli. Další novinkou je sport trasa na 30 km a rodinný závod dvojic na 10 km pro tandem dospělý a dítě. Věříme, že tím vším akci zpestříme a zajezdit si bude moci už opravdu úplně každý. Samozřejmě nebudou chybět ani tradiční závody pro děti v rámci Dětské Franz Josef Kaiser Valachy tour,“ uzavřel Komín.

Poslední akcí DATART Valachy tour 2024 bude běžecký závod Běhej Valachy v Resortu Valachy Velké Karlovice.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x