Valašská vesnička Ratiboř dobývá Evropu! V soutěži obnovy venkova 2022 skončila na 2. místě

Foto: obec Ratiboř
RATIBOŘ – Rozkládá se 7 kilometrů západně od Vsetína na východním okraji Hostýnských vrchů a na ploše asi 19 kilometrů čtverečních v ní žije 1837 obyvatel. Řeč je o malé valašské vesničce jménem Ratiboř, která v uplynulých dnech zabodovala v konkurenci 21 evropských zemí a získala prestižní titul vicemistra Evropy v Evropské soutěži obnovy venkova 2022.

Evropská soutěž obnovy venkova je mezinárodní soutěž obcí, kterou pořádá od roku 1990 jednou za dva roky Evropská pracovní společnost pro rozvoj venkova a obnovu vesnice. Do této soutěže postupují zástupci jednotlivých států či zemí, například za Českou republiku vítězové celostátních kol Vesnice roku z předchozích dvou let. V soutěži je oceňována zejména dlouhodobá snaha venkovských obcí o všestranný rozvoj.

Obec Ratiboř byla do této prestižní soutěže nominována ze stříbrné pozice v celostátním kole Vesnice roku 2019, která se naposledy uskutečnila před kovidovou pandemií. Českou republiku reprezentovala společně s obcí Šumvald z Olomouckého kraje.

Zástupci mezinárodní komise vyzdvihovali ve svém hodnocení jako největší přednost Ratiboře především sounáležitost a aktivitu místních obyvatel, jejich hlubokou úctu k valašským tradicím a odvážný přístup k novým věcem a inovacím. Pozitivně hodnotili také dobrou spolupráci se sousedními obcemi i celým regionem.

Potěšilo nás, že naši hosté ocenili také efektivní využívání a čerpání finančních prostředků pro rozvoj obce, náš promyšlený systém odměn za úspěšné snižování množství odpadu jednotlivých domácností. Oslovil je také náš přístup k inovacím, například moderní způsob komunikace obecního úřadu a zájmových spolků s obyvateli, který naše obec vyvíjí společně se startupem Digiregion,“ uvedl starosta obce Martin Žabčík.

Návštěva komise v Ratiboři se uskutečnila dne 12. října 2022. Během pěti hodin, které v obci zástupci komise strávili, jim představilo vedení Ratiboře například strategický plán obce, její vize a dlouhodobé cíle. Měli ale také možnost navštívit nejdůležitější a nejzajímavější místa a aktivity v obci.

Nechyběla ani ochutnávka tradičních místních výrobků od klobásek, uzeného, marmelád, sirupů, likérů, slivovice, koláčků, frgálů a dalších lokálních specialit. Součástí programu byly i ukázky kulturního vyžití od vystoupení cimbálové muziky nebo sboru zvoníků, který je svým vystoupením doslova uchvátil,“ upřesnil starosta Martin Žabčík.

Oficiální vyhlášení a předání ocenění je plánováno na polovinu května 2023 v Německu.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x