Valašské frgály dobývají Vídeň

Foto: Resort Valachy Velké Karlovice
VELKÉ KARLOVICE – Legendární valašské frgály se dostaly také do Vídně. Obyvatelé rakouské metropole jim říkají „sladká pizza“ a moc si na nich pochutnávají!

Resort Valachy navázal spolupráci s vídeňskou kavárnou Frgale – Cafe, kterou provozuje manželský pár s českými kořeny. A tradiční valašské koláče tam slaví velký úspěch. „Majitelé kavárny nás před časem oslovili s tím, že mají o frgály velký zájem a jestli jim je můžeme pravidelně posílat. Oslovit naší valašskou tradicí Vídeňany, zvyklé na úplně jiné druhy dezertů včetně tolik typického sachru, bylo zajímavou výzvou. Zatím do Vídně posíláme každý týden průměrně padesát koláčů – klasických tvarohových, makových a hruškových, ale také jiných ovocných,“ říká manažerka Resortu Valachy Zuzana Vašutová.

Vídeňská kavárna je nejnovějším „odbytištěm“ karlovických frgálů, sídlí nedaleko zámku Schönbrunn. Majitelé ji otevřeli v listopadu 2020, když se po deseti letech vrátili z pracovních angažmá v Austrálii a Asii. „Splnili jsme si dlouholetý sen mít malou kavárnu založenou na australské kávové kultuře a nabídce valašských frgálů. Máme předky na Moravě, kde je frgál tolik oblíbený, a chtěli jsme toto mimořádné pečivo přinést do Rakouska,“ říká spolumajitelka kavárny Jaroslava Bílek. Frgály jejím hostům moc chutnají. „Lidé si pochvalují, že je těsto krásně měkké. Oceňují množství náplně – je to taková plná chuť. Zákazníci se k nám pro frgály vracejí. Jsou to hlavně „praví“ Vídeňáci, ale přicházejí také Češi, kteří tady léta žijí, i ti s dávnými českými kořeny. Hodně lidí frgály nazývá sladkou pizzou. Zpočátku si kupovali hlavně ty s povidly a mákem, nyní je velká poptávka po hruškových,“ dodává Jaroslava Bílek.

Valašský frgál je jedinečným pečivem, které požívá ochrany Evropské unie – v roce 2013 se stal tzv. produktem s chráněným zeměpisným označením EU. To znamená, že tímto názvem mohou být opatřeny pouze koláče vyrobené na vymezeném území Valašska a splňující podmínky dané tradicí: mají v průměru cca 30 cm, váží 600 gramů a mají tzv. jednodruhovou náplň. Na Valašsku se frgály připravují pravděpodobně několik století. První písemné zmínky o nich pocházejí z roku 1826.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x