Valašské Meziříčí chce letos vyměnit 300 svítidel veřejného osvětlení

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Asi 300 svítidel veřejného osvětlení chce v letošním roce vyměnit radnice ve Valašském Mezříčí. Ve městě je přes 3200 svítidel, v posledních letech město za 11 milionů vyměnilo asi půlku z nich, řekl serveru Zlin.cz mluvčí radnice Jakub Mikuš.

Město poslední roky investuje do moderní LED technologie, která podle Mikuše výrazně snižuje náklady na osvětlení ulic a komunikací. „Na území města je 60 větví veřejného osvětlení, jejichž součástí je 3 000 sloupů a na nich 3250 svítidel,“ vypočítal Mikuš.

Podle starosty Roberta Stržínka se jejich počet pravidelně mění. „Je to jak na základě doplnění, rekonstrukcí či oprav, tak i na základě požadavků občanů,“ řekl Stržínek. Od roku 2013 Valašské Meziříčí každoročně žádá o dotaci na výměnu stávajících svítidel za nová s LED technologií. „V rámci dotačního programu EFEKT se už ve městě podařilo vyměnit cirka 1540 svítidel. Za posledních sedm let se jednalo o investici přesahující 11 milionů korun, z čehož víc než 4,5 milionu pokryla dotace ze zmíněného programu,“ řekl Stržínek. Největším přínosem modernizace je podle starosty úspora elektrické energie, která v případě LED svítidel činí až 50 procent.

V modernizaci sítě veřejného osvětlení ve Valašském Meziříčí a jeho místních částech chce radnice pokračovat také letos. „Jednat by se mělo o lokality v dolní části Hrachovce, Kouty a na ulici Vrbenská. Od roku 2013 v rámci rekonstrukcí a modernizace zavádíme i takzvané chytré osvětlení, které lze monitorovat a ovládat dálkově. To nám například pomáhá k rychlejšímu zjištění závad či regulaci osvětlenosti prostoru,“ nastínil Jaroslav Straka z odboru komunálních služeb radnice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x