Valašské Meziříčí mění pravidla pro dotace na obnovu památek

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Valašskomeziříčští zastupitelé se zabývali novelou Pravidel pro poskytování dotací z Fondu regenerace Městské památkové zóny města Valašské Meziříčí (dále Pravidla). Jejím cílem je zpřehlednění tohoto dotačního systému, server Zlin.cz o tom informoval mluvčí města Jakub Mikuš.

Valašskomeziříčská radnice každoročně finančně podporuje obnovu historických památek ve městě, které jsou v soukromém vlastnictví. „Letos se jednalo o druhou etapu opravy zděného a kovaného plotu kolem evangelického kostela a fary, restaurování kříže v Podlesí a opravu fasády domu na náměstí číslo popisné 83. Na tyto opravy poskytlo město dotace v souhrnné výši bezmála půl milionu korun a stejnou částku chceme pro žadatele zařadit do rozpočtu také na rok 2021,“ popsala místostarostka Yvona Wojaczková.

Novelizovaná Pravidla platná od příštího roku, která navíc doplní nový dotační program Obnova památek na území města Valašské Meziříčí, mají celý systém zjednodušit. „Nyní jasně stanovují okruh žadatelů, výši a účel, na jaký mohou být dotace poskytovány i podmínky, které je nezbytné splnit. Součástí Pravidel jsou nové formuláře pro podání žádosti o dotaci a další materiály. Díky tomu dojde nejen ke sjednocení a zpřehlednění podmínek, ale usnadní se i rozhodování Komise pro městskou památkovou zónu, která jednotlivé žádosti posuzuje,“ shrnula Stanislava Šnajdrová, vedoucí odboru školství, kultury a sportu.

O dotace z Fondu regenerace Městské památkové zóny pro příští rok lze žádat od 1. do 31. ledna 2021.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x