Valašské Meziříčí navštívil turecký velvyslanec

Do Valašského Meziříčí dorazil turecký velvyslanec. Foto: web Valašské Meziříčí
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Vzácnou návštěvu přivítali představitelé valašskomeziříčské radnice. Do města přijela turecká delegace, v jejímž čele stanul velvyslanec Turecké republiky v ČR jeho excelence Egemen Bağiş.

Návštěvu vyvolala společná historie. Valašské Meziříčí je totiž jedním ze tří měst v České republice, kam byli v průběhu 1. světové války sváženi turečtí vojáci ranění během rakousko-ruských bojů na haličské frontě. „Poté byli umístěni do vojenských lazaretů zřízených na zámcích Žerotínů a Kinských, ve škole pro sluchově postižené, na gymnáziu a v sokolovně. Celkem 205 z nich ale v našem městě svým zraněním podlehlo a je pochováno na městském hřbitově. Právě osud krajanů přivedl v pondělí 2. srpna do Valašského Meziříčí oficiální tureckou delegaci,“ řekl starosta Robert Stržínek.

Na radnici tak zavítal turecký velvyslanec v ČR Egemen Bağişspolu se zástupci podnikatelského sektoru, médií a také Honorární konzul Turecké republiky v Brně Martin Černoušek. „Hovořili jsme nejen o společné historii, ale také možnosti spolupráce. Právě kvůli osudu svých krajanů k nám má turecká strana velmi blízko. Pan velvyslanec se živě zajímal také o probíhající revitalizaci našeho náměstí a neodmítl ani ochutnávku valašských frgálů,“ pokračoval s úsměvem starosta.

Delegace poté zamířila do budovy valašskomeziříčského Gymnázia Františka Palackého. V jedné z dnešních tříd byla totiž během 1. světové války zřízena modlitebna pro raněné turecké vojáky. „Po krátké prohlídce a modlitbě jsme poté jeho excelenci s hosty vzali do sousední Moravské gobelínové manufaktury. Prohlídka doplněná výkladem ředitele Jana Timoteje Strýčka na ně udělala velký dojem,“ zhodnotil Robert Stržínek.

Chybět samozřejmě nemohla ani společná návštěva městského hřbitova a mohyly s mramorovým obeliskem, který od roku 1998 připomíná památku padlých tureckých vojáků 20. pěší divize. „Památník vznikl z popudu turecké strany ve spolupráci s městem. Jeho excelence a ostatní hosté ocenili péči, kterou věnujeme uchování památky na jejich hrdinné předky. Chvála nás těší o to víc, že jsme loni obdrželi také plaketu Ministerstva obrany České republiky za Péči o válečné hroby a pietní místa, kterých je v našem městě 439 a připomínají památku 6 367 obětí válek od těch napoleonských až po 2. světovou válku,“ uzavřel starosta Stržínek.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x