Valašské Meziříčí očekává propad daňových příjmů 50 milionů, investice to neohrozí

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Propad daňových příjmů okolo 50 milionů korun očekává na konci letošního roku Valašské Meziříčí. Nedotkne se to ale plánovaných investic, protože v investiční rezervě je 45 milionů a dalších 50 milionů je ve fondu obnovy majetku, řekl serveru Zlin.cz mluvčí radnice Jakub Mikuš.

Koronavirová krize se odrazila v rozpočtu obcí i krajů. Valašskomeziříčská radnice počítala s příjmy 557 milionů korun. „Vzhledem k vývoji v první polovině roku jsme však tento výhled snížili o 62 milionů. V posledních měsících se však situace naštěstí vyvíjela optimističtěji. Pokud nás tedy zásadním způsobem negativně nezasáhne druhá vlna pandemie, tak by se ke konci roku propad příjmů městského rozpočtu mohl pohybovat okolo 50 milionů korun,“ vysvětlil Zdeněk Studeník, vedoucí finančního odboru.

Radnice se však na tento negativní vývoj v oblasti veřejných rozpočtů připravila již dříve. Do rozpočtu byla zapojena finanční rezerva z přelomu roku ve výši 42,6 milionu Kč. „Rozhodli jsme se také snížit provozní výdaje o více než 10 milionů,“ uvedl starosta Robert Stržínek.

Kvůli propadu příjmů si město nebralo žádný úvěr ani jsme neomezilo žádné plánované investice. „Navíc jsme v srpnu od státu obdrželi kompenzační bonus ve výši téměř 28 milionů. V investiční rezervě rozpočtu nám tak aktuálně zůstává 45 milionů a dalších 50 milionů korun máme ve fondu obnovy majetku,“ shrnul starosta Stržínek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x