Valašské Meziříčí povede vítězné hnutí ANO. Lidovce nahradí ODS

Robert Stržínek (vpravo) a Petr Nachtmann podepsali memorandum o budoucí spolupráci. Foto: Město Valašské Meziříčí
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – O podobě nové koalice, která povede Valašské Meziříčí v následujícím čtyřletém volebním období, je rozhodnuto. Na spolupráci se zde domluvilo vítězné hnutí ANO a ODS.

V posledních osmi letech vedla město na soutoku Bečev koalice ANO a KDU-ČSL. To se však nyní změní. Lidovce, kteří v komunálních volbách skončili na druhém místě se ziskem 5 mandátů, v koalici nahradí třetí ODS. Ta od voličů obdržela 3 mandáty.

Náš dosavadní koaliční partner se dlouhodobě profiloval tak, že už nemá o pokračování spolupráce zájem. Voliči pak rozhodli jasně, když nám přiřkli 43 % hlasů a 12 zastupitelů. Dali nám tak mandát pokračovat v započaté práci, čehož si velice vážíme,“ řekl lídr hnutí ANO a stávající starosta města Robert Stržínek.

Logickým vyústěním povolebních jednání tak podle Stržínka bylo podepsání memoranda o budoucí spolupráci se zástupcem ODS Petrem Nachtmannem.„Věřím, že jsme v Petru Nachtmannovi našli kolegu, s nímž budeme moci pokračovat v dalším rozvoji našeho města,“ uvedl Stržínek.

Jeho slova potvrdil také lídr ODS a jeden z nových valašskomeziříčských zastupitelů. „Jsem rád, že se nám podařilo dohodnout na všech důležitých bodech a najít programovou shodu. Na vzájemnou spolupráci se těším. Do vedení Valašského Meziříčí se vracíme po osmi letech,“ sdělil Petr Nachtmann.

Fakt, že se hnutí ANO rozhodlo jít do koalice právě s ODS, byl však překvapením pro lidovce, kteří tak oproti uplynulým volebním obdobím skončí v opozici.

Pro mnohé asi překvapení, že zrovna ODS se zavázala ke spolupráci se stranou, kterou nejen před volbami tak značně kritizovala. Je velkou otázkou, zda-li to je pro místní ODS ten nejvhodnější krok,“ uvedli zástupci KDU-ČSL na svých facebookových stránkách.

Zástupci hnutí ANO a ODS, kteří budou mít ve 25členném zastupitelstvu většinu 15 mandátů, nyní pracují na koaliční smlouvě, z níž také vyplyne budoucí složení vedení Valašského Meziříčí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x