Valašsko plné pekelníků. Bu, bu, bu

Foto: OÚ Lidečko
HORNOLIDEČSKO - Zatímco ve městech východu Moravy si to zpravidla s dárky za hodnými i trochu zlobivými dětmi namíří družina složená prakticky výhradně z Mikuláše, andělů a čertů, v okolí Lidečka, tedy tam a v dalších osmi vesnicích Hornolidečska, to mívají čerti a spol. takříkajíc po čertech jinak.

Vše odstartuje i letos v sobotu velkým srazem nedaleko Čertových skal. A pak už se v devíti vesnicích rozjedou čertovské reje.

„U nás to bude kolem třicítky postav, nejen čerti opásaní zvonci v beraních kožešinách, ale také jejich souputníci tedy prďa, žid, kobyla a mnozí další,“ popisuje zdejší regionální tradici starosta Lidečka Vojtěch Ryza, který musí pekelníkům udělit svolení k obchůzkám.

Právě v Lidečku bývají třídenní, tedy 4., 5. a 6. prosince.

Vůbec první víkend posledního měsíce roku je hodně bujarý.

Po dvou smutnějších letech a lá covid, se do Valašských Klobouk vrací veliký Mikulášský jarmek. Patří mu celá sobota a jde nejen o věci čertovsko- andělsko- mikulášské, ale taky o ochutnávku místních dokonalých specialit.

Zajímavé je v této souvislosti mimo jiné i to, jak se vlastně stát čerty, případně dalšími protagonisty obchůzek.

Jako vždy byl o kostýmy postav obrovský zájem.

„My jsme měli ve skladu kostýmů objednávky několik měsíců dopředu, v tomto období už sehnat nešly,“ pravil třeba Josef Kubáník, herec i mluvčí Slováckého divadla v Uherském Hradišti.

Prakticky stejný byl interes o propriety andělů, čertů i Mikulášů ve zlínském Městském divadle.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x