Valašskomeziříčská Juřinka získá moderní areál pro sport i kulturu

foto: Valašské Meziříčí
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – V městské části Juřinka ve Valašském Meziříčí vznikne nový areál pro kulturní akce i sport. O investici za 51 milionů korun rozhodli zastupitelé na svém posledním předprázdninovém jednání. Fotbalisté se tak po 60 letech dočkají nového zázemí a zdejší obyvatelé budou mít nový sál pro pořádání kulturních akcí.

Rekonstrukci stávajícího areálu v Juřince připravovalo město Valašské Meziříčí už několik let. Od roku 2020 má radnice k dispozici projekt a o rok později získala taky stavební povolení. Problémem ale byly finance, město totiž počítalo s tím, že se naskytne nějaká dotace.

„Dosud jsme čekali na vhodný dotační titul. Narazili jsme však na problém v podobě kombinovaného využití pro sport a kulturu. Proto jsme se rozhodli, že už nebudeme déle čekat a rekonstrukci areálu TJ Juřinka zahájíme z vlastních zdrojů. Samotnou stavbu chceme v režimu přenesené daňové povinnosti vysoutěžit ještě letos s tím, že náklady předběžně odhadujeme na 51 milionů korun bez DPH. Věříme, že se nám tuto částku podaří soutěží ještě snížit,“ řekl starosta Robert Stržínek.

Podle rozhodnutí zastupitelů by se na Juřince mělo začít stavět už příští rok.

 „Projekt obsahuje rekonstrukci stávajícího objektu včetně přístavby se zázemím nejen pro fotbalisty TJ Juřinka, ale také další sportovce. Zároveň zde vznikne sál pro pořádání kulturních a dalších společenských akcí. Areál doplní multifunkční hřiště a dvě menší workoutová sportoviště včetně dětského hřiště,“ přiblížil rozsah prací místostarosta Petr Nachtmann. Samozřejmostí je taky nový mobiliář a sadové úpravy.

Modernizace areálu má pomoci hlavně zdejším sportovcům a obyvatelům, kteří sem přichází na kulturní akce. Aktuálně se ale potýkají s ne zrovna vyhovujícími podmínkami.

„Na Juřince pořádáme každý rok množství akcí, ale limituje nás počasí a zejména absence vhodného sálu. Místní fotbalisté pak mají dlouhodobě stabilní mládežnickou základnu, avšak část dětí musí dokonce využívat šatny ve sklepě, protože stávající objekt už nemá další kapacity. Od začátku jsme se proto snažili vytvořit komplexní projekt, který bude sloužit sportovně-kulturním potřebám mnoho dalších let,“ řekl předseda osadního výboru Juřinka Tibor Mičunek, který je zároveň radním města.

Starosta Stržínek věří, že oprava areálu je dalším krokem v rozvoji šestice valašskomeziříčských částí. „Když jsem před deseti lety nastoupil na radnici, dal jsem si za cíl opravit zdejší sportovní a kulturní areály. V Hrachovci, Podlesí, Brňově i Lhotě se to již podařilo, nebo zde práce aktuálně probíhají. Teď je tedy řada na Juřince a pracujeme také na přípravě rekonstrukce sportovního areálu v Bynině,“ uzavírá starosta.

--> --> --> --> -->