Valašskomeziříčská radnice se rozhodla finančně pomoci řece Bečvě, která se vzpamatovává z otravy kyanidem

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Z úniku jedovatého kyanidu, který v neděli 20. září způsobil masivní úhyn více než 40 tun ryb v Bečvě, se bude řeka vzpamatovávat řadu let. I když pachatel není dosud znám a případ šetří Policie ČR, rybáři se již pustili do opětovného zarybňování. Částkou 100 tisíc korun jejich snahu podpoří také město Valašské Meziříčí, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí města Jakub Mikuš.

Kyanid způsobil otravu řeky Bečvy v délce asi 40 km od Lhotky nad Bečvou až po soutok s Moravou. „Došlo k úhynu veškeré rybí populace včetně ohrožených druhů zapsaných v červené knize – ouklejka pruhovaná, mřenka mramorová, hrouzek Kesslerův nebo střevle potoční. Současně došlo k ohrožení celého ekosystému, a proto naše snaha směřuje k obnovení života v této krásné řece,“ uvedl Rostislav Trybuček, jednatel Územního svazu pro Severní Moravu a Slezsko Českého rybářského svazu a zároveň požádal Valašské Meziříčí o finanční podporu na opětovné zarybnění Bečvy. „Radní doporučili uvolnit z rozpočtu částku 100 tisíc korun. Na tomto záměru se shodli také zastupitelé. Snahou nás všech je, vrátit do Bečvy co nejrychleji život. Rybáře čeká spousta práce a potřebují pomoc. Finanční podporu ze strany města považuji za samozřejmost. Věřím také, že policie již brzy uvolní informace z vyšetřování a označí viníka,“ konstatoval starosta Robert Stržínek a doplnil: „V příštím roce bychom chtěli rybářům opět pomoci. Budeme tedy diskutovat o částce, kterou za tímto účelem zařadíme do rozpočtu 2021.“

Celkové škody odhadují rybáři v řádu desítek milionů. Jen za likvidaci uhynulých ryb v kafilerii už zaplatili 700 tisíc a s další částkou ve výši zhruba 10 milionů korun počítají pro opětovné zarybnění Bečvy. Zároveň Územní svaz Českého rybářského svazu pro severní Moravu a Slezsko zřídil transparentní účet 35036038/5500, jehož prostřednictvím může pomoci také veřejnost. Na účtu bylo k 23. říjnu bezmála 420 tisíc korun, které dosud zaslali zejména soukromí dárci či jednotlivé místní organizace rybářského svazu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x