Valašskomeziříčská sportoviště budou mít jednoho správce

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Sport sportovcům, správa sportovišť městské společnosti. Takovou myšlenku dlouhodobě prosazuje vedení města Valašské Meziříčí, proto radní rozhodli o převodu správy areálu letního stadionu a kuželny na ST Servis, s. r. o. (dále ST Servis) a to s účinností od 1. ledna 2021. Záměr podpořili také zastupitelé, serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí města Jakub Mikuš.

Městem stoprocentně vlastněná společnost zajišťuje správu letního koupaliště, krytého bazénu a zimního stadionu s výjimkou kuželny. Aktuálním záměrem radních je spojit všechna městská sportoviště pod jednoho správce. „Sportovci by se měli primárně věnovat sportování a nestarat se o majetky. Historicky však správu areálu letního stadionu a kuželny zajišťuje TJ Valašské Meziříčí, což přináší zbytečné komplikace pro obě strany,“ je přesvědčena místostarostka Zdislava Odstrčilová. Cílem radnice je nastavit spravedlivější podmínky pro všechny kluby, které uvedená sportoviště využívají. „ST Servis je naší obchodní společností a zároveň servisní organizací, jejímž posláním je vytvářet kvalitní podmínky pro volnočasové a sportovní vyžití našich občanů. Že se jedná o správnou cestu, dokázal nejen při správě letního koupaliště a bazénu, ale také zimního stadionu,“ řekl starosta Robert Stržínek.

Nyní TJ Valašské Meziříčí platí městu za využití letního stadionu nájem 14 010 korun ročně. Zároveň radnice formou přímé podpory poskytuje finance na správu svého areálu TJ. Letos se jedná o částku přes 2,5 milionu korun. Ta se přitom v průběhu let postupně navyšuje a od roku 2017 vzrostla téměř o půl milionu korun. „Potřebné opravy většího rozsahu, popřípadě investice nad rámec běžné správy, pak hradí město přímo ze svého rozpočtu. Obdobně postupuje i v případě kuželny, kde letos přímá podpora na správu činí 240 tisíc korun,“ vysvětlila Alena Schattke, vedoucí odboru majetkové správy radnice.

I když je schválení uvedeného převodu správy městských sportovišť na ST Servis plně v kompetenci radních, zabývali se záměrem i zastupitelé, kteří jej také podpořili. Od 1. ledna 2021 se tak areál letního stadionu včetně kuželny dočká nového správce. „Pro rok 2021 počítáme s náklady na správu ve výši 2,98 milionu korun s tím, že až samotný provoz ukáže skutečnou finanční náročnost. Vycházeli jsme z hospodaření TJ v minulých letech, a proto věřím, že nedojde k výraznějšímu navyšování této částky,“ vysvětlila Miroslava Wrzecká, jednatelka městské společnosti ST Servis. Současně dojde i ke sjednocení cen za pronájem sportovišť pro všechny uživatele.

„Do konce roku a začátkem toho nového si vyjasníme potřebné náležitosti tak, aby vše fungovalo ke spokojenosti dotčených stran, včetně sportovních oddílů,“ uzavřela místostarostka Odstrčilová. Zároveň město ponechá TJ výnosy z reklamy umístěné v areálu letního stadionu, které poslouží k částečnému pokrytí vlastní činnosti tělovýchovné jednoty.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x