Vandal zničil mladé stromy

Ilustrační foto: archiv zlin.cz
KROMĚŘÍŽ – Neznámý vandal zničil téměř dvacet mladých stromů na Švabinského nábřeží a v navazující Chropyňské ulici. Pátrá po něm policie.

„Mladá výsadba lip, dubů a jerlínů lemující tok řeky Moravy byla pachatelem posekána ostrým nástrojem typu mačety. Tři stromky byly uťaté v půli kmene a asi 15 stromů bylo ostrým nástrojem poškozeno hlubokými záseky na kmeni. Případem se zabývá policie a my doufáme, že se jí pachatele podaří najít,“ uvedl starosta Kroměříže Tomáš Opatrný.

Poškozené stromky město vysadilo v posledních patnácti letech. Nyní se obrací na všechny, kdo by případně mohli mít k vandalskému činu nějaké poznatky. Svědci se můžou obrátit na radnici nebo přímo na Policii České republiky.

 „Správce zeleně bude rád za případné informace, které by napomohly k objasnění tohoto skutku,“ řekl Lambert Hanzal, vedoucí radničního odboru.

Tento případ ovšem není ojedinělý. V roce 2018 navrtal neznámý pachatel kmeny šesti lip. Čtyři z nich byly tehdy asi dvacet metrů vysoké, jedna přes deset metrů a poslední metrů pět. Aby to nebylo málo, vstříkl vandal do děr neznámou toxickou látku. Stromy tak následně uhynuly a město je muselo pokácet.

Zmíněnou událostí z roku 2018 se také zabývala policie, ale pachatele se usvědčit nepodařilo.

O dva roky později se opět nějaký vandal rozhodl polámat mladé stromky v ulici Mánesova. Tentokrát už se policii podařilo pachatele dopadnout.

„Policie i díky výpovědím občanů našla pachatele, který byl následně na základě rozsudku odsouzen k finanční náhradě vzniklé škody,“ popsal správce městské zeleně Martin Posolda. Podle něj některé ze zničených stromků zasadili žáci základních škol Zámoraví a Slovan. „O to jsou tyto případy smutnější,“ dodává.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x