Vánoce na dohled. Pravá česká krása ve Vizovicích

Foto: Galerie Mariette
VIZOVICE - Pravé české vánoční ozdoby, tradiční i ryze inovativních trendů, přes třicet nazdobených vánočních stromků a polostromků. Až z té krásy a umu našich velešikovných lidí ve vizovické Galerii Mariette srdce plesá. Skleněné ozdoby se vyrábějí ve Dvoře Králové, vzory a dekory jsou přímo ze vstupní brány Valašska, tedy z Vizovic.

Co si představit pod pojmem vánoční stálice? Vánoce jsou přeci něco tak tradičního, jako máloco jiného.

„Jde především o ozdoby s dekorem modrotisku, které dokonale doplňují sváteční předměty ze slámy, perníčky nebo například vizovické pečivo, připomínám, že úplně všechny ozdoby, a u nás je jich 65 vzorů, vznikají ručně,“ uvádí do království dokonalosti Roman Mynář z pořádající galerie.

Unikátní vánoční expozice ovšem představuje i moderní trendy. Například zaujme stromek inspirovaný pávy.

V galerii voní vánoční klasika, ale nejkrásnější svátky roku připomínají i ozdoby naprosto luxusní, třeba ty, které vypadají jako Fabergého vejce.

Vánoční atmosféru přímo na místě doplňují pravé české hračky, mimo jiné betlémy z kukuřičného šustí, čaje, keramika a mnohé další věci, které na rozdíl od vlastních vánočních ozdob zahřejí u srdce i mimo období blížících se vánočních svátků.

„Všechny naše dodavatele známe osobně, je mezi nimi mnoho držitelů titulu Nositel tradice lidového řemesla. Jde tedy opravdu o unikáty a jedinečná umělecká díla z rukou těch nejvěhlasnějších tvůrců, kteří o sobě ve své skromnosti mluví neradi. Ovšem prezentují je skvělé výtvory. K nahlédnutí až do Vánoc, do 23. prosince,“ láká do Vizovic Roman Mynář.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->