Vánoce ve Zlíně definitivně odcházejí

Foto: Zlin.cz
ZLÍN - Nejen odzdobené vánoční stromky, které jsou k vidění na ulicích v blízkosti kontejnerů a popelnic a čekají na odvoz. Taky bohatá výzdoba na sloupech a stejně tak ozdoby na stromech na zlínském náměstí Míru. To vše teď mizí a definitivně se tak uzavírají jako vždy krásné svátky vánoční.

Tečku za nimi dělají mimo jiné dva muži z osádky speciálního vozu zlínských Technických služeb. Práce mají stejně jako jejich kolegové opravdu nad hlavu. A to doslova.

„Naši lidé musejí odstranit celkem 178 velkých vloček a komet po celém městě, k tomu musí uvést do běžného stavu i dvacet nazdobených stromů na náměstí Míru,“ vypočítává přesně ředitel Technických služeb Zlín Jakub Černoch.

Jiří Váňa se s kolegou nezastaví, snad jen v plánované přestávce po desáté hodině dopolední.

„Letos máme příznivé podmínky, je docela příjemně teplo, jindy to bývá jinak, za šestnáct let, co jsem v tomto zaměstnání, pamatuji i časy, kdy jsme si mákli třeba v deseti pod nulou,“ vypráví Váňa.

Na některých místech je letos jiná komplikace, to když do držáků vloček a komet zateče voda a těžko se po šesti týdnech samotné ozdoby odstraňují. Jako třeba na jednom ze stanovišť u zlínského zámku.

Chlapi pracují za plného provozu a ten bývá pořádně hustý.

„Někdy nám řidiči dělají problémy, ale většinou pochopí, že musíme mít pro práci správné místo,“ vysvětluje pan Váňa.

Všechny prvky zakoupily technické služby před třemi lety, provoz je úsporný díky led technologiím, na svá místa v plné parádě zase poputují na konci listopadu letošního roku.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x