Vánoční jarmark začne v Uherském Hradišti už za několik dní

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Uherské Hradiště)
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Tradiční vánoční jarmark v Uherském Hradišti na Masarykově náměstí se letos uskuteční od 12. do 22. prosince. Zároveň budou otevřeny také celodřevěné stánky, které lemují plochu náměstí, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí města Jan Pášma.

Oproti jiným letům bude ale prodej na jarmarku i ve stáncích omezen podle aktuálně platných hygienických a bezpečnostních opatření.

Vánoční jarmark v Uherském bude spuštěn od soboty 12. prosince 2020. Organizován bude tak, že na ploše náměstí budou dominovat stánky prodejců tradiční lidové výroby, čemuž bude také odpovídat hlavní sortiment jarmarku. Otevřeny budou i celodřevěné stánky kolem plochy náměstí. Rozestupy jednotlivých stánků na ploše přitom musí být nejméně čtyři metry a musí být zachován dostatečný prostor pro průchody návštěvníků, u každého stánku musí být k dispozici dezinfekce. Předpokládaný počet stánků je kolem 60 oproti běžným 150, pevných stánků bude osm. Jarmark bude otevřen až do 22. prosince denně, vždy od 9.00 do 18.00 hodin, v sobotu a v neděli od 8.00 do 18.00 hodin. 

Na základě usnesení vlády o přijetí krizového opatření a po konzultaci s Krajskou hygienickou stanicí Zlínského kraje se konání jarmarku řídí pravidly pro provoz farmářských a ostatních venkovních trhů a tržišť, proto na vánočním jarmarku bude platit zákaz prodeje potravin, pokrmů a nápojů určených ke konzumaci na místě. Na jarmarku nebudou stánky s teplým jídlem ani s rozlévanými nápoji v kelímku či hrníčku určenými k okamžité konzumaci (např. grog, punč, svařené víno, trdelníky, koblížky, bramboráky, langoše, halušky, palačinky, bramborové spirály, grilovaná uzenina apod.). Mohou zde být pouze stánky s potravinami, které nejsou určeny k okamžité spotřebě – např. sýry (ale nikoliv např. teplé oštěpky na grilu), salámy a klobásy (pouze studené, určeno ke konzumaci doma), nápoje a alkohol (např. medovina, víno – pouze zabalené, nikoliv rozlévané), balené čaje, med, vánoční cukroví, ořechy, koření, turecký med a perníčky apod. Stejně tak nebude možné realizovat na trzích jakékoliv ochutnávky potravin.

Kulturní program, který vánoční trhy v Uherském Hradiště běžně doprovází, se letos neuskuteční. K příjemné atmosféře ale přispěje alespoň reprodukovaná hudba. 

„Přes to, že letos bude vánoční jarmark v Uherském Hradišti v jiném režimu, než na jaký jsme zvyklí, jsem rád, že se vůbec bude konat. Lidé si zde budou moc koupit zejména rukodělné výrobky lidových tvůrců, zapomenout naopak musíme třeba na společná setkání u stolků se svařákem nebo grogem. Zbývá nám ve zdraví překlenout toto období a těšit se na příští, projasněnější chvíle. Věřím, že omezení, se kterými musíme všichni počítat, nám neuberou na naději a pohodě předvánočního času. Prosím všechny občany a návštěvníky města, aby veškerá opatření dodržovali se vší zodpovědností,“ vyzval starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha.   

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x