Ve slovácké metropoli to žije
Což dává vánočním trhům ve slovácké metropoli punc (nikoliv punč) a vůně jedinečnosti. Jako třeba, když se zastavíte u pana Dušana, který kraluje zdejšímu velmi stylovému a voňavému kořenářství.
„Mám tu 450 až 500 druhů koření. Například dlouhý pepř, tasmánské barbeque, vanilky, boby, různé druhy solí, koření k uzení v mnoha variantách a je toho mnohem mnohem více,“ předvádí Dušan naprosto neuvěřitelně pestrou škálu dochucovadel.
A přidává zajímavý postřeh o tom, že naše čichová ústrojí fungují pokaždé maličko jinak a je jen na nás, jak je vnímáme. A jako tečku ukazuje další vánoční nevšednost. Pivo, které se nazývá kapr v plechu z jedné pivotéky na Slovácku.
Znáte slibovicu?
Co se originality týče, nezadají si s mistrem koření dvě mladé dámy jen o kousek dál.
„Říkejte nám Vendy a Maňka a všimněte si, co všechno máme. Vycházíme z přírodní produkce. Možná neznáte pečený čaj s kávou, oskerušový nebo kdoulový džem. A pak máme taky slibovicu coby vylepšení horkých nápojů. Nezdá se to, ale zima je od rána do večera přeci jen docela vlezlá. No a slibovica je u nás ve Vnorovech nápoj, který když přeberete, tak slíbíte každému cokoliv, až vás to ráno překvapí,“ smějí se obě děvčata, která maličko překřtila moravský národní lék.
Keramika je kasika
Pan Miroslav přijel z Přibic u Pohořelic na Brněnsku. Na stánku má opravdové kuriozity, unikátní keramické výrobky z vlastní dílny.
„Mám tu hrnky, misky, džbánky, dělá nás to víc, sám bych to nezvládl. Vánoce mají být i veselé, také pro zájemce máme i vánoční vodníky, žáby ba i netopýra,“ ukazuje Mirek nad sebe s tím, že zájem je mezi návštěvníky značný. Mimo jiné o velmi pěknou zahradní keramiku.
Bohatý výběr pochutin
Jinak na Vánočních trzích jdou k duhu místním a přespolním horké nápoje, zabíjačka, bramboráky a další pochutiny. Ale to už jsou věci běžné i jinde po celém Zlínském kraji, který teď opravdu voní (před)vánočním časem se vším všudy.
Co dalšího se děje ve Zlínském kraji? Dozvíte se na našem webu.