Vánoční ozdoby předků – Zámek Holešov chystá dílnu pro veřejnost

Foto: město Holešov
HOLEŠOV - Zámek Holešov připravuje na druhou adventní neděli 8. prosince vánoční dílnu pro veřejnost. Lidé si pod vedením lektorů mohou vyzkoušet, jak předkové vyráběli tradiční ozdoby na stromeček ze slámy, šišek a dřeva. Server Zlin.cz na akci upozornila Dana Podhajská z holešovského městského kulturního střediska.

Vánoční dílna se koná od 14 do 17 hodin a sala terreně a je součástí výstavy České betlémy. Zapojit se může každý, kdo si koupí standardní vstupenku.

Zámecký vánoční workshop je doprovodnou akcí výstavy betlémů, která se koná do 29. prosince. Je to tradiční akce města Holešova a každý rok nabídne exponáty, které vyrobili žijící i nežijící čeští betlémáři. Letošní ročník se soustředí na sbírku Stanislava Dostála z Přerova, který celý život sbírá české papírové betlémy, stříhá je a lepí na překližku. Do Holešova zapůjčil sedmdesát exponátů, mezi kterými jsou kuriozity. Například Betlém Pražské jaro akademického malíře Cyrila Boudy nebo betlém, který v 50. letech namaloval vězeň v uranových dolech. Místo nápisu Pokoj lidem dobré vůle zvolil Celu lidem dobré vůle.

Výstava České betlémy však představuje také řezbované a háčkované práce dalších tvůrců. Nejstarší je Český betlém Františka Vrzalíka (1872 – 1949) ze Zlínských pasek. Je složený z devětapadesáti figur vysokých dvaadvacet centimetrů. Nejrozsáhlejší je háčkovaný betlém Květoslavy Dvořáková z Chropyně. K jesličkám uháčkovala postavičky, které představují zvyky a tradice českého venkova.     

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x