Ve Valašském Meziříčí si pochvalují kastrační program pro kočky

Ilustrační foto: archiv zlin.cz
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Valašskomeziříčská radnice si chválí kastrační program pro kočky a kocoury. Letos město proplatilo sterilizaci 135 koček. Program, který se spustil v roce 2019, má zabránit nekontrolovanému množení koček ve městě a bude pokračovat i v příštím roce.

„Kastrační program jsme spustili v květnu 2019 a od té doby v něm kontinuálně pokračujeme. O jeho smysluplnosti vypovídá fakt, že za čtyři a půl roku došlo k odborné veterinární sterilizaci celkem 722 koček a kocourů. Jejich majitelům na tento zákrok přispíváme částkou 400 korun, přičemž v souhrnu jsme už vyplatili bezmála 300 tisíc,“ vypočítal místostarosta Petr Nachtmann.

Letos město přispělo 54 tisíci korunami na sterilizaci 135 koček. A radnice si program pochvaluje.

„Takto nastavený systém brání nekontrolovanému množení koček a zároveň má pozitivní vliv na pokles jejich počtu v ulicích i do budoucna. Jde tak o velmi efektivní a současně šetrné řešení prováděné odborníky. Dále spolupracujeme také se spolkem Dobré ruce, který od naší městské policie přebírá nalezené kočky bez majitele a hledá jim nový domov,“ říká Nachtmann.

Příspěvek 400 korun radnice vyplácí na základě předložení dokladu o odborně provedené kastraci. Tiskový mluvčí města Jakub Mikuš ale upozorňuje, že o příspěvek mohou majitelé koček žádat jen v roce, kdy byla kastrace provedena. A dodává, že pro rok 2024 se začne sterilizace proplácet od února.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x