Ve Valašských Kloboukách se počet obyvatel snížil jen nepatrně

Vítání občánků ve Valašských Kloboukách (Foto: MěÚ Valašské Klobouky)
VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Město Valašské Klobouky si z pohledu obyvatelstva v roce 2019 udrželo symbolickou pětitisícovou hranici. K 31. prosinci zde žilo 5 015 obyvatel, z nichž 4 966 bylo občanů s trvalým pobytem a 49 obyvatel s cizí státní příslušností, server Zlin.cz o tom informovala mluvčí města Lenka Zvonková.

Oproti předchozímu roku se počet obyvatel snížil jen o šest osob, z nichž polovinu tvořili občané a druhou polovinu cizinci. Průměrný věk valašskoklobouckého obyvatele je 41 let.

„Ve Valašských Kloboukách žilo 4 353 občanů, v místní části Smolina celkem 292 občanů, v Lipině 235 občanů a v Mirošově 86 občanů. Nejmladší částí města je Lipina, kde průměrný věk činí 40,6 let. Ve Valašských Kloboukách je naopak věkový průměr nejvyšší, činí 42 let,“ sdělila Eva Fialová, referentka odboru matriky a evidence obyvatel. Během loňského roku se do města přistěhovalo 85 lidí a 100 se jich odstěhovalo. Změnu bydliště v rámci města učinilo 101 občanů.

Dětí se v roce 2019 narodilo 57, což je o šest více než v roce předešlém. Vzácně vyrovnaný byl přitom poměr dívek a chlapců, děvčat se narodilo 29, chlapců 28. „Rodiče u chlapců stále volí tradiční česká jména, a tak máme například tři Jakuby nebo dva Davidy a dva Jany. U děvčátek byla jména rozmanitější, narodily se dvě Terezy a stejně tak i dvě Evy, Sáry nebo Tamary,“ vzpomenula Eva Fialová a dodala, že pro rodiče novorozených dětí se uskutečnily čtyři obřady Vítání občánků.

V uplynulém roce zesnulo ve Valašských Kloboukách 44 lidí, o dva méně než v roce 2018. Jednalo se o 19 žen a 25 mužů, jejichž věkový průměr činil 77 let.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x