Ve Vsetíně dávají snoubenci přednost občanským obřadům, nejčastěji se berou na radnici

Foto: Kateřina Nosková
VSETÍN – Své „ano“ si loni ve Vsetíně řeklo celkem 91 párů. Oproti rekordnímu roku 2021, kdy se zde vzalo 119 párů, čísla sice klesla, z dlouhodobého hlediska jde ale o přiblížení průměru.

Po „covidovém“ roce 2020, kdy vinou restriktivních opatření došlo k propadu počtu sňatků prakticky po celé České republice, následoval rok rekordní. Řada párů totiž odkládala sňatek na příhodnější dobu, která nastala právě v roce 2021, kdy se nakonec ve Vsetíně konalo 119 svateb.

V loňském roce pak počet sňatků opět o něco klesl, když si své „ano“ řeklo 91 párů. „Celkem 74 dvojic upřednostnilo k uzavření sňatku občanský obřad, zbylých 17 preferovalo obřad církevní,“ upřesnila tisková mluvčí Vsetína Jana Raszková.

Pro svůj výjimečný den snoubenci nejčastěji volili vsetínskou radnici, a to ve 27 případech, dalších 17 párů si řeklo „ano“ v historických prostorách Zámku Vsetín. Církevní obřady 17 párů snoubenců se konaly v některém z kostelů. Dalších 22 svateb proběhlo na jiném vhodném místě, nejčastěji v restauraci U Vychopňů v Jasenicích nebo v penzionu Hluboké na Ohradě.

Mezi netradičními místy k uzavření manželství byla loni Radegastovna u Lva. Zbývající obřady se konaly v některé z přilehlých obcí, které spadají pod vsetínský matriční úřad,“ sdělila Jana Raszková.

Termíny vypsané radnicí pro sňatky v tomto roce se již postupně plní. „Snoubenci by při plánování svatby měli nejdříve navštívit matriku, kde zjistí, zda je zvolené datum pro obřad reálné, a také zda již není jimi plánovaný čas obsazen,“ vzkázala těm, kteří letos plánují vstoupit do stavu manželského, matrikářka Barbora Hrčková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x