Ve Vsetíně odhalili památník pilota RAF Františka Vavřínka

František Vavřínek. Foto: wikipedia.org
VSETÍN – Ve Vsetíně byl před několika dny slavnostně odhalen památník válečného pilota a příslušníka anglického letectva RAF plukovníka Františka Vavřínka. Autorem návrhu památníku je vsetínský architekt Milan Chlápek.

Slavnostního odhalení památníku Františka Vavřínka se zúčastnilo několik desítek hostů z řad veřejnosti i rodiny, včetně Vavřínkova syna Michaela, který žije ve Velké Británii a také zástupců leteckých složek z celé České republiky.

Náš národ v minulosti na své hrdiny zapomínal, dokonce některé z nich, například letce, kteří za nás bojovali během druhé světové války v britské RAF, komunistický režim perzekuoval. Každý, kdo ode dneška projde tímto místem, si připomene hrdinství Františka Vavřínka a jiných příslušníků RAF z našeho okolí,“ uvedl starosta Vsetína Jiří Růžička.

Monument se nachází nedaleko místa Vavřínkova rodiště pod budovou Maštalisek na Horním městě, má tvar směrovky válečného letadla Spitfire, na kterém František Vavřínek v Británii létal.

Jsem velmi šťastný, že má můj tatínek ve Vsetíně památník a je slavným občanem města. Otec měl v padesátých letech velmi těžký život, mnozí se báli s ním kvůli tomu, že bojoval za války v zahraničí, byť jen promluvit. Otec a jeho kamarádi byli velcí vlastenci a bojovali za naši svobodu,“ zdůraznil syn válečného pilota Michael Vavřínek.

František Vavřínek se narodil 25. ledna 1914 v chalupě č. p. 148 na Horním městě. Po ukončení leteckého výcviku ve Škole leteckého dorostu v Prostějově byl zařazen k 9. letce Leteckého pluku generála-letce M. R. Štefánika v Piešťanech. Absolvoval stíhací výcvik a poté byl přidělen k 39. letce stejného pluku v Piešťanech.

Po obsazení Československa německou armádou odchází Vavřínek ilegálně do Krakova a v létě roku 1939 se stává příslušníkem polského letectva. V roce 1941 se dostává na Střední východ a poté do Anglie. Od 7. listopadu 1943 je příslušníkem 312. čs. stíhací perutě, kde působí až do konce jara 1944. Téměř měsíc po invazi spojeneckých vojsk v Normandii je operačně u 313. čs. stíhací perutě, kde slouží do konce války. Dne 17. července 1945 se vrací společně s celým čs. stíhacím wingem do Prahy.

Vavřínkovo působení v poválečném československém letectvu netrvalo dlouho a v roce 1950 byl nucen jako „politicky nespolehlivý“ armády odejít a živit se různými profesemi. Žil i nadále se svou rodinou na Vsetíně, jeho anglický syn Michael jej zde často navštěvoval. Zemřel 26. 7. 1978 ve Vsetíně a je pochován na místním hřbitově.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x