Ve Vsetíně podepsali koaliční smlouvu. Pět stran povede jako starosta Jiří Čunek

Ve Vsetíně podepsalo koaliční smlouvu pět stran. Foto: Město Vsetín
VSETÍN – Ve Vsetíně v pondělí podepsali koaliční stranu zástupci pěti stran – vítězného hnutí ANO, KDU-ČSL, Nestraníků, ODS a PRO-pořádek-rozvoj-odpovědnost. Do starostovského křesla usedne bývalý hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, který funkci starosty Vsetína vykonával už v letech 1998-2007 a 2014-2017.

Zástupci nově vznikající koalice budou mít v 21členném zastupitelstvu celkem 14 mandátů, tedy dvoutřetinovou většinu. Lídři jednotlivých stran se dohodli na tom, že post starosty připadne Jiřímu Čunkovi, a to i přesto, že jeho lidovci ve Vsetíně poprvé od roku 2010 komunální volby nevyhráli a skončili na druhém místě.

Ač vítězové voleb, udělali jsme kompromis, a akceptovali nominaci Jiřího Čunka na post starosty. Jiří Čunek má dlouholeté zkušenosti v politice, i s vedením města. Na pozicích místostarostů jej pak vhodně doplní nová generace politiků,“ uvedl lídr vítězného hnutí ANO Pavel Bartoň.

Jiří Čunek, který v současnosti působí jako zastupitel Zlínského kraje a senátor, bude funkci starosty vykonávat jako neuvolněný a nebude za ni tedy dostávat plat. Čunka na pozici prvního místostarosty doplní Pavel Bartoň, který od voličů získal nejvyšší počet preferenčních hlasů – 2196. Další dvě pozice místostarostů podle koaliční dohody obsadí Petr Kudlík z hnutí ANO a lidovec Jiří Růžička.

Zatímco Pavel Bartoň by měl mít na starosti školství, sport a kulturu, v gesci Petra Kudlíka bude doprava, životní prostředí a cestovní ruch. Jiří Růžička se bude starat o investice, sociální oblast a zdravotnictví.

V sedmičlenné radě města bude mít hnutí ANO tři křesla, lidovci dvě a Nestraníci a ODS po jednom. V radě kromě starosty a místostarostů zasedne jmenovitě Martina Hovořáková (ANO), Roman Kalabus (ODS) a Martin Metelka (Nestraníci).

Jsem rád, že se nám podařilo dohodnout se na širší koalici. Vsetín bude řídit lidsky i profesně dobrý tým, který město posune dál,“ uzavřel Pavel Bartoň.

Ustavující zasedání zastupitelstva města se uskuteční v pondělí 24. října.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x