Ve Vsetíně poprvé pomohlo k záchraně seniora SOS tlačítko

Foto: Město Vsetín
VSETÍN – Vsetínští strážníci mají za sebou první ostrý zásah na základě volání o pomoc prostřednictvím SOS tlačítka. V neděli 1. října jej využila osmdesátiletá seniorka z Luhu.

SOS tlačítka žena využila poté, co ve svém bytě na Staré cestě upadla a nemohla vstát. „Zůstala ležet daleko od bezpečnostních vstupních dveří a tak strážníci po příjezdu na místo využili náhradních klíčů od bytu, které paní pro obdobný případ již dříve uložila na služebně městské policie,“ uvedl šéf strážníků Patrik Pecina.

Hlídka následně z důvodu podezření na zlomeninu přivolala zdravotnickou záchrannou službu. Do jejího příjezdu pomohli strážníci seniorce přichystat věci potřebné pro pobyt v nemocnici a zdravotníkům následně pomohli snést pacientku ze schodů k sanitce.

Bylo to poprvé, kdy SOS tlačítko opravdu pomohlo k záchraně seniora. Dosud jsme sice zaznamenali již několik jeho aktivací, ale k těm vždy došlo omylem nebo sepnutím pádového senzoru například při prudším odložení tašky, v níž bylo tlačítko uloženo,“ dodal Pecina.

SOS tlačítka jsou určena především pro ty, kteří trpí zdravotními problémy, žijí sami, mají omezenou soběstačnost či mobilitu, mohli by být ohroženi nenadálou zdravotní indispozicí, pády či úrazy a mohlo by se stát, že by si ve svém stavu nemohli přivolat pomoc.

Držitelé tlačítek mohou využít i možnosti uložit si klíče od bytu u nás na služebně, pokud tuto možnost nemají například u rodinných příslušníků či sousedů. Právě tentokrát nám to, že jsme měli klíče k dispozici, velmi pomohlo,“ uzavřel Pecina.

Signalizační bezpečnostní tlačítko je vybaveno GPS lokátorem, pádovým senzorem a hlídá také nabití baterie, jež jej napájí. Jeho obsluha je jednoduchá. Poté, co uživatel zmáčkne tlačítko, mu strážníci obratem volají a hovor je automaticky spojen bez nutnosti jej přijímat. V případě, že by senior neodpovídal či jinak nereagoval, je k němu vyslána hlídka městské policie.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x