Ve Vsetíně se chystá změna v parkování

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
VSETÍN - Od 4. ledna 2021 vejde v platnost nový provozní řád městských parkovišť ve Vsetíně. Přinese řadu změn, z nichž některé uvítají například lidé žijící v místní části Kolonie a blízkém okolí či občané, kteří potřebují krátkodobě zaparkovat v centru, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí města Jana Raszková.

Zásadních změn od nového roku dozná organizace parkování v Žerotínově ulici. V úseku mezi křižovatkami s ulicemi Smetanova a Tyršova, tedy před hotelem Vsacan a náměstím Svobody, bude upravena zpoplatněná doba za parkování. „Aktuálně zde motoristé platí parkovné ve všední dny od 8.00 do 18.00 hodin a v sobotu od 8.00 do 12.00 hodin. Nově to bude pouze ve všední dny od 8.00 do 16.00 hodin,“ upřesnil starosta Jiří Růžička a pokračoval: „Další úsek Žerotínovy ulice od křížení s ulicí Tyršova po Vsetínskou Bečvu nově přejde z režimu zpoplatněného parkoviště do režimu časového. To znamená, že ve všední dny od 8.00 do 16.00 hodin zde budou moci motoristé odstavit vozidla při využití parkovacího kotouče, a to maximálně na čtyři hodiny. Mimo tuto provozní dobu zde bude parkování zdarma. „Věřím, že tyto změny uvítají nejen lidé, kteří potřebují v pracovní dny krátkodobě parkovat v centru města z důvodu vyřizování svých záležitostí, ale i obyvatelé Kolonie a blízkého okolí. Získají totiž možnost zdarma parkovat po celé víkendy a v pracovní dny pak od 16 do 8 hodin v dosahu svého bydliště,“ konstatoval starosta.

Další změna se dotkne Smetanovy ulice. Na ní je nyní parkování zakázáno s výjimkou pěti úseků, kde lze odstavit vozidlo při použití parkovacího kotouče na půl hodiny. „Od příštího roku budou ve zmíněných úsecích Smetanovy ulice moci zastavit výhradně vozidla zásobování, a to nejvýše na 15 minut. Pro běžné motoristy bude parkování v celé délce Smetanovy ulice zakázáno po celých 24 hodin,“ upozornil starosta s tím, že ke změně dochází z důvodu tristního stavu, který na „Smetance“ panuje, kdy odstavená auta způsobují velké množství nebezpečných situací. Navíc, po uzavření Nádražní ulice v době rekonstrukce nádraží a budování nového přednádražního prostoru, kdy se stane Smetanova ulice hlavní dopravní tepnou, by na ní mohlo při zachování současného stavu docházet k dopravním kolapsům. Na dodržování nových pravidel dohlédnou strážníci.

Poslední úpravy režimu parkování se dočká šest stání kolmých k ulici Na Příkopě, která těsně přiléhají k budově „Pohoda“. Na nich je aktuálně parkování zdarma, od nového roku ale přejdou do zpoplatněného režimu.

Nový provozní řád ale neřeší jen úpravy režimů parkovišť. Přinese také rozšířenou nabídku parkovacích karet. Nyní nabízené roční karty v hodnotě 8 000 korun doplní půlroční za 5 000 korun a měsíční za 1 000 korun. „Roční parkovací karty za cenu 100 korun pak budou moci využít sociální služby pracující v nepřetržitém provozu, jež mají své sídlo ve městě. Ty jim umožní neomezené parkování na kterémkoliv placeném městském parkovišti,“ sdělil Růžička, podle nějž bude každá zmíněná organizace moci získat maximálně jednu takovou kartu.

Spolu s nabytím platnosti nového provozního řádu městských parkovišť zavede radnice ještě jednu novinku, kterou je možnost hradit parkovné v automatech platebními kartami. „To aktuálně umožňují pouze automaty na městských parkovištích u Jednoty a městských lázní. Od nového roku tuto možnost nabídnou také automaty Na Příkopě, u Masarykova gymnázia, před hotelem Vsacan, na Hlásence a Dolním náměstí,“ uzavřel starosta Růžička.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x