Ve Vsetíně se mohou k očkování proti covidu hlásit lidé starší 60 let

K očkování se mohou hlásit i lidé starší 60 let. Foto: Vsetínská nemocnice
VSETÍN - Provoz velkokapacitního očkovacího místa ve vsetínské Sportovní hale Na Lapači je bezproblémový, plynulý, bez čekání. Nově se mohou registrovat i lidé starší 60 let, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí nemocnice Lenka Plačková.

Tento týden se počet očkovaných navýší až na 500 lidí denně. Pokud se lidé přihlásí k očkování Na Lapači, mohou termín získat a být proočkováni první dávkou ve velmi krátké době.

„Zaměstnanci provoz v hale zvládají velmi dobře, příjem i vlastní očkování probíhá plynule. Parkování v blízkosti haly je dostatečné. Máme velmi pozitivní zpětné reakce od očkovaných,“ uvedla ředitelka Vsetínské nemocnice Věra Prousková. Velkokapacitní očkovací místo funguje ve Sportovní hale Na Lapači od 6. dubna, zdravotníci aplikovali celkem již více než dvanáct tisíc dávek. „Kapacita očkovacího místa je dostatečná, zásobování vakcínami je už nyní plynulé. Je tedy velmi pravděpodobné, že po registraci získají lidé termín k očkování v řádu několika dnů,“ informovala ředitelka.

Zdravotníci Vsetínské nemocnice aplikují vakcínu Comirnaty od společnosti Pfizer, druhá dávka je aplikována za šest týdnů. Strategie očkování umožňuje se registrovat občanům starším šedesáti let a chronicky nemocným, ti potřebují potvrzení svého lékaře, který zároveň předá i specifický kód k přihlášení do rezervačního systému. „Využijte aktuálně dostupné kapacity a můžete získat certifikát o kompletním proočkování ještě do začátku léta,“ vyzvala Prousková.

Vsetínská nemocnice, ale i další nemocnice v regionu mají stále vysoký počet covidových pacientů. „Počet covidových pacientů na jednotkách intenzivní péče a ARO se v minulých dnech mírně snížil, ale situace je velmi proměnlivá. Stále máme hospitalizovány více než čtyři desítky pacientů s koronavirem, v provozu máme obě covidové lůžkové jednotky. Devadesát pět procent hospitalizovaných nebylo očkováno, i když spadají do věkové skupiny, která očkováním aktuálně prochází. Pacienti v těžkých stavech na jednotce intenzivní péče jsou zase ročníky, které v očkovací strategii ještě nejsou na řadě,“ dodala ředitelka s tím, že rozvolňování plánované operativy, ke kterému se chystají některé nemocnice, zatím ve Vsetíně ještě není možné. „Plánovat začneme od těch jednodušších výkonů s minimální předpokládanou délkou hospitalizace a s minimálním nebo spíše žádným požadavkem na intenzivní péči. Začneme s velmi omezeným počtem operací, protože počet volných lůžek pro necovidové pacienty je stále poměrně nízký,“ upřesnil náměstek pro léčebnou péči lékař Martin Metelka. Vsetínská nemocnice nyní provádí pouze akutní chirurgické zákroky a některé výkony v oblasti onkologické operativy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x