Ve Vsetíně se vystavují nejúspěšnější snímky fotografického bienále

Foto: muzeumvalassko.cz
VSETÍN - V galerii Stará radnice a na vsetínském zámku jsou v současné době k vidění nejúspěšnější snímky 31. mezinárodního fotografického bienále INTERFOTOKLUB VSETÍN 2020. Vystaveno je zde na 160 fotografií od autorů z celého světa.

Mezinárodní porota pod vedením vsetínského rodáka a uznávaného fotografa Jindřicha Štreita vybírala fotografie z důvodu covidu on-line. Do soutěže bylo i tak doručeno úctyhodných 800 snímků od 94 autorů a 10 fotoklubů.



„I přesto, že byla covidová krize, přišlo od jednotlivců hodně fotografií. Naopak od fotoklubůkvůli tomu, že se jejich členové nemohli scházet, přišlo fotografií méně. V jednotlivcích jsme obdrželi nejvíce fotografií od českých autorů a po třech čtyřech kusech z celého světa – od Filipín přes Indii až po Anglii,“ uvedl organizátor výstavy z Domu kultury Vsetín Zdeněk Holoubek.



Navzdory celosvětové pandemii se téma koronaviru na fotografiích objevovalo minimálně. „Téma fotografií je opravdu široké – od přírody přes street fotografii až po vynikající portréty. Covidová krize se podle mě ve fotografiích projeví třeba až za dva roky,“ dodal Holoubek.

Výrazně zastoupen byl na snímcích zejména proud dokumentární sociální fotografie také tzv. proud renesance. „Proud renesance je dosti výrazný, jedná se o černobílé fotografie, které jsou svojí kontrastností vizuálně velmi přitažlivé, ta výpověď může být velmi emotivní. Dále můžeme sledovat také určitý prvek estetizace, který fotografii posouvá blíže k té umělecké vlně,“ popisuje současné tendence kurátorka výstavy z Muzea regionu Valašsko Olga Mehešová.



Oceněné snímky Interfotoklubu Vsetín budou v galerii Stará radnice a na vsetínském zámku k vidění až do 12. září, a to denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x