Ve Vsetíně si opět zaplatíte za pobyt ve městě

Vsetín opět zavádí poplatek z pobytu. Foto: facebook města Vsetín
VSETÍN - Vsetínští zastupitelé schválili zavedení poplatku z pobytu, a to konkrétně od 1. července. Činit bude 30 korun za každý započatý den pobytu.

Stejně jako v jiných městech i na Vsetíně odváděli ubytovatelé v minulosti poplatek z ubytovací kapacity. Ten ve Vsetíně od počátku roku 2020 nahradil místní poplatek z pobytu, který však byl 6. května téhož roku, v souvislosti s koronavirovou pandemií zrušen. „Důvodem pro jeho dočasné zrušení byla, spolu s dalšími opatřeními, snaha města podpořit podnikatele v ubytovacích službách v době, kdy se z důvodu vyhlášení nouzového stavu dostávali do ekonomických problémů. Zrušení poplatku jim mělo alespoň částečně jejich nelehkou situaci ulehčit,“ uvedl starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL). Zároveň dodal, že uvedené důvody již pominuly a není tedy důvod, aby nebyl poplatek opět zaveden.

Na rozdíl od minulosti je předmět poplatku z pobytu definován šířeji než u poplatku z ubytovací kapacity, neboť se bude vztahovat na úplatné poskytnutí ubytování v zařízení k tomu určeném, ale i na ubytování v prostorách jiných, zejména v bytech, tělocvičnách či dalších prostorách zkolaudovaných pro jiné účely. Poplatek se bude vztahovat i na ubytování na louce či zahradě, pokud za něj bude majitel vybírat úplatu.

„Maximální sazba poplatku, který mohou obce stanovit, je 50 korun za osobu a den. Tuto výši zvolil například Rožnov pod Radhoštěm. Okolní města obdobné velikosti jako je Vsetín vybírají kolem třiceti korun. My jsme tedy zvolili třicet korun na osobu za započatý den,“ dodal starosta Čunek. 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x