Ve Vsetíně začíná stavba autobusového nádraží, řidiči se musí připravit na dopravní změny a přísnější režim

foto: město Vsetín
VSETÍN – Zatímco nejzásadnější část přestavby železniční stanice úspěšně skončila, štafetu přebírá budování nového autobusového nádraží a úprava dopravní infrastruktury. Od neděle 9. června se řidiči budou muset připravit na dlouhodobé dopravní omezení. To se dotkne hlavně Smetanovy ulice, přes kterou aktuálně projíždějí všechny autobusové spoje.

V neděli 9. června odstartuje druhá etapa přeměny vsetínského přednádražního prostoru. Ta se po přestavbě železniční stanice zaměří na nové autobusové nádraží.

„Zahrnuje přestavbu Nádražní ulice v úseku od křížení s ulicí Svárov až po budovu polikliniky, před níž vyroste nová okružní křižovatka. Součástí bude také vybudování komunikace, která zajistí příjezd vozidel do parkovacích domu a výjezd z něj, a také nového autobusového nádraží. To se přesune ze stávajících prostor do těsné blízkosti vlakového nádraží. Cestujícím se tak výrazně zjednoduší a zkrátí přestupy mezi autobusy a vlaky,“ informoval starosta Jiří Čunek.

Hlavní část blížících se stavebních prací nemohla být prováděna současně s přestavbou železniční stanice. Řada na ně tedy přichází až teď, s sebou ale přináší změny v dopravě, které budou trvat až do konce roku 2025.

Na co se tedy připravit?

Lidé se do dopravního terminálu dostanou jen podchodem z Náměstí Jarmily Šulákové. Kromě toho se budou muset připravit i na to, že se sníží počet nástupních ostrůvků stávajícího autobusového nádraží. Z původních tří zbydou jen dva. Tím pádem ubyde také odjezdových stání pro spoje příměstské i městské hromadné dopravy.

Řidiči se musí obrnit pevnými nervy. Bude pro ně (vyjma autobusů a vozidel stavby) uzavřená část ulice U Hřiště mezi Smetanovou obchodní galerií a stávajícím autobusovým nádražím. Všechny autobusy budou potom z nádraží vyjíždět kolem věžového domu přes ulici U Hřiště na Smetanovu ulici. Na křižovatce obou ulic potom dojde ke změně přednosti. Tu budou mít právě autobusy, aby během dopravní špičky „neucpaly“ autobusové nádraží a nenabíraly zpoždění.

Na celou situaci budou dohlížet také strážníci městské policie. Řidiči se musí připravit, že během dopravní špičky (pracovní dny v 6 – 8 hodin a ve 13.30 – 15.30 hodin) budou dopravu na křižovatce ulic Smetanova a U Hřiště řídit regulovčíci.

Hlavně na Smetanově ulici a v centru města se tak očekává zvýšená dopravní zátěž. „Z toho důvodu bude městská policie ještě přísněji než dosud sankcionovat řidiče, kteří na Smetanově ulici parkují v rozporu s dopravním značením a omezují tím plynulost dopravy,“ upozornil starosta Čunek. Připomněl tak, že v této části města mohou řidiči krátkodobě na půl hodiny zdarma zaparkovat například v podzemních garážích Smetanovy obchodní galerie nebo u polikliniky.

„Navrženo bylo i celkové uzavření či zjednosměrnění Smetanovy ulice ve směru od křižovatky s ulicí U hřiště po křižovatku u polikliniky. Ulehčilo by se tím sice výjezdům autobusů, ale zkomplikovala by se situace na kruhovém objezdu u Snahy. Do centra a Kolonky by se auta dostala pouze od Snahy nebo přes Nadjezd pionýrů. Proto jsme se rozhodli k tomuto opatření nepřistoupit. Pokud ale nastanou komplikace vinou neukázněných řidičů, kteří znemožní průjezd autobusů Smetanovou ulicí, jsme připraveni k tomuto řešení nakonec sáhnout,“ říká starosta Čunek, který doporučil motoristům, aby se zejména v dopravní špičce vyhnuli jízdě po Smetanově ulici a volili trasu kolem zámku nebo po obchvatu města.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x