Ve Vsetínské nemocnici mohou být otcové i u porodu císařským řezem

Foto: Vsetínská nemocnice
VSETÍN – Přítomnost otce u spontánního porodu je ve Vsetínské nemocnici už roky samozřejmostí. Nově ale může partner rodičku doprovázet také u operativního porodu císařským řezem. Společné prožití neopakovatelné chvíle oceňují maminky i tatínkové.

Otec může být přítomen u plánovaných porodů císařským řezem, kdy je využita spinální anestézie. Podmínkou je, že se zúčastní předanestetického vyšetření rodičky, kde se seznámí s průběhem zákroku a pokyny, které musí na sále respektovat.

„V poslední době si stále více maminek přálo mít partnera také u porodu císařským řezem. Jsme rádi, že jim tuto společnou chvíli můžeme nyní umožnit. Maminkám je přítomnost partnera psychickou oporou, dodává jim pocit jistoty, snižuje stres a násobí radost z narození dítěte,“ zhodnotil zástupce primáře gynekologicko-porodnického oddělení Martin Janáč.

Žena může s partnerem v průběhu císařského řezu hovořit, vnímá jeho blízkost a podporu. Dítě jí po narození zdravotníci přiloží na hrudník, v bondingu pak pokračuje tatínek, zpravidla v prostorách novorozenecké stanice dětského oddělení.

„U prvního porodu jsem nemohl být, a jsem rád, že nyní už existuje šance být u císařského řezu. Byl jsem mnohem klidnější. Překvapilo mě, kolik bylo na sále odborníků, jaká souhra mezi nimi panovala. A jsem rád, že je všechno v pořádku,“ komentoval tatínek, který si přítomnost u císařského řezu vyzkoušel.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x