Ve Vsetínské nemocnici přivítali dárce s pořadovým číslem 1000

Ve Vsetínské nemocnici přivítali dárce s pořadovým číslem 1000. Foto: Vsetínská nemocnice
VSETÍN – Jubilejního dárce krve s pořadovým číslem 1000 přivítali na hematologicko-transfuzním oddělení Vsetínské nemocnice. Jmenuje se Radek Buček, krev daruje již dvacet let a vřele to doporučuje i dalším zájemcům. Jak sám říká - krev je potřeba pořád!

Co by jubilejní dárce vzkázal těm, kteří o dárcovství krve teprve uvažují? „Ať to zkusí, krev je potřeba pořád,“ míní Radek Buček z Nového Hrozenkova, který s darováním začal už před dvaceti lety. Zdravotníci Vsetínské nemocnice se k němu připojují. Blíží se totiž doba dovolených a prázdnin, kdy bývá krve již tradičně nedostatek.

Co se týká onemocnění covid-19, krev mohou darovat zájemci měsíc po ukončení karantény, měsíc po očkování. Pokud již vycestovali, tak 30 dnů po návratu z ciziny,“ vysvětluje primářka hematologicko-transfuzního oddělení Vsetínské nemocnice MUDr. Jana Pelková s tím, že brzy již začne také tradiční období zvýšené aktivity klíšťat. „Měsíc po přisátí klíštěte nemůže dárce darovat krev. Omezení platí také u tetování, a to dokonce po dobu šesti měsíců,“ specifikuje primářka.

Dárci v covidové době jsou však podle ní velmi ukáznění, respektují nastavená opatření a snaží se pomoci. „Děkujeme všem, že stojí při zdravotnících a nemocnici. Svým dárcovstvím pomáhali a pomáhají i pacientům nejen s covidem, kteří mohou být chudokrevní. I při omezení operativy se stále rodí, probíhá akutní operativa, lékaři pečují o zraněné po nehodách, úrazech, krve je zapotřebí vždy a všude. Doufáme, že již brzy se opět rozběhne také plánovaná operativa, a to potřeba krve ještě vzroste,“ dodává primářka.

Do pomoci získat nové dárce se aktuálně připojil také Český svaz házené ve Zlínském kraji. „Obvykle se potkáváme ve sportovních halách při mistrovských utkáních, na trénincích, během turnajů. Dnes jde ale o něco podstatně důležitějšího, než jsou branky, body, sedmičky – jde o život,“ zvou k dárcovství především prvodárce.

Darovat se bude ve Zlínském kraji 4. a 5. května 2021. Ve Vsetínské nemocnici se již ke středečnímu odběru přihlásilo pět házenkářů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x