Ve Vsetínské nemocnici skončila oprava na ortopedii, rozjedou se plánované operace

Foto: Nemocnice Zlínského kraje
VSETÍN – Oprava rozvodů vody skončila na ortopedii ve Vsetínské nemocnici, za kterou kraj jako zřizovatel nemocnice zaplatil skoro 600 tisíc korun. Epidemiologická situace dovoluje i postupné zahájení plánovaných operací, řekla serveru Zlin.cz mluvčí nemocnice Lenka Plačková.

Zdravotníci z ortopedie se stěhují zpět do prostor v přízemí chirurgického pavilonu. „Původně jsme práce na ortopedii plánovali až na červenec, využili jsme však epidemiologické situace, kdy se utlumil provoz ortopedického oddělení, a pustili jsme se do opravy s předstihem,“ uvedl provozní náměstek nemocnice Ladislav Kašpar.

Zapotřebí bylo vyměnit horizontální rozvody vody umístěné nad stropem, což vyžadovalo demontáž stropního krytí a následně montáž nového kazetového stropu s osvětlením. Zároveň je nová podlaha na celé chodbě, součástí prací byly i potřebné stavební úpravy a malba prostor.

Rada Zlínského kraje schválila v minulých dnech i další opravy a technická zhodnocení majetku, který kraj pronajímá svým nemocnicím. Vsetínská nemocnice tak vybuduje měřící místa pro monitoring toků energií v celkem osmi budovách za 580 tisíc korun, opraví nouzový okruh osvětlení a chráněných rozvodů ve stravovacím pavilonu za 134 tisíc korun. Opraví i vstupní prostor u bistra za 152 tisíc korun, aby lépe vyhovoval hendikepovaným.

V oblasti monitoringu energií je to už druhá etapa. Cílem je podle Plačkové vybudování systému, jehož prostřednictvím může nemocnice sledovat a regulovat spotřebu energií v jednotlivých budovách, ale i stav a funkčnost dílčích zařízení, například kotelny, dieselového agregátu, záložní UPS, systému rozvodů, klimatizace, kyslíkových systémů a podobně. „Hodnoty z měřicích zařízení budou dálkově přenášeny na pracoviště energetika a techniků daných odborností. Systém informuje o poruchách a vyhodnocuje je dle závažnosti. Měl by nám pomoci zachytit odchylky od požadovaného stavu, vést k rychlejšímu odhalení a lokalizaci poruchy, ale umožní i rychlé reakce na požadavky z oblasti vytápění, klimatizace a podobně. Zároveň bude shromažďovat data, vyhodnocovat je, což jsme dosud neměli k dispozici,“ uvedl Kašpar s tím, že realizace se očekává v září, aktuálně se koná výběrové řízení na zhotovitele.

Potřebná je podle Plačkové oprava nouzového okruhu osvětlení a chráněných rozvodů ve stravovacím pavilonu. „Budova nebyla napojena na náhradní zdroj, při výpadku elektrické energie nebylo zajištěno ani osvětlení. Nově bude na náhradní zdroj napojen světelný okruh, vybrané zásuvkové okruhy a regulační prvky, aby bylo možné spustit plynové spotřebiče, ale také aby byla uchována data potřebná pro objednání, přípravu a distribuci stravy,“ doplnil náměstek. S realizací se počítá v květnu až červnu.

Úpravy se počátkem léta dočká i vstup do bistra, na jehož bariérovost několikrát poukazovala i veřejnost. „Není zde možné vybudovat nájezdovou rampu, ale povrchy budou srovnány, vyhrazená plocha bude bezbariérově dostupná, k dispozici zde bude komunikátor, jehož prostřednictvím si imobilní pacient přivolá obsluhu, která přinese objednané zboží,“ vysvětlil princip úpravy Kašpar.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x