Ve Zlíně je už pod kontrolou přes 22 tisíc stromů

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Zlin)
ZLÍN - Stromy pod kontrolou, to je název projektu, do něhož je už několik let zapojeno i město Zlín. Aktuálně je v této databázi vedeno už více než 22 tisíc zlínských stromů, server Zlin.cz o tom informoval Lukáš Fabián z tiskového oddělení zlínské radnice.

V databázi si může laická i odborná veřejnost vyhledat takřka všechny stromy, které rostou na veřejných plochách ve městě. Zjistit si lze jejich popis, zdravotní stav či perspektivu. Právě probíhající období vegetačního klidu tak slouží i ke kontrole jejich zdravotního stavu. Nemocné a nebezpečné dřeviny pak musejí být odstraněny a nahrazeny.

„Portál Stromy pod kontrolou zaznamenává i předchozí zásahy a ošetření a proto i dokáže sám navrhovat stromy a jednotlivé plochy, které jsou vhodné k aktuální kontrole,“ vysvětlila Petra Halašková, arboristka Odboru městské zeleně. Kontrola stromů se uskutečňuje také na základě podnětů občanů. A v neposlední řadě se stromy kontrolují na základě vlastního terénního šetření vyplývající z činnosti Odboru městské zeleně nebo Odboru životního prostředí a zemědělství.  

Ve většině případů se jedná o běžnou vizuální kontrolu, kdy je hodnocen celkový stav stromu s viditelnými defekty. V případě podezření na jiné poškození, které nelze vizuálně rozpoznat, se doporučují detailnější hodnocení stromů, především pomocí přístrojových testů jako jsou tahová zkouška či akustický tomograf. Ročně projde kontrolou přibližně 2 000 kusů stromů v majetku města na pozemcích spravovaných odborem městské zeleně.

„Nelze předem odhadovat, kolik stromů doporučí kontrola ke kácení, odhadem to bývají jednotky procent,“ uvedla městská arboristka. Mezi převažující důvody odstranění patří špatný zdravotní stav stromů, jako jsou hniloby či dřevní houby, a také špatná fyziologická vitalita dřevin. To znamená že, dřeviny silně prosychají či jsou již suché.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x