Ve zlínské vile a valašskomeziříčské hvězdárně vzniknou kulturní a kreativní centra

V Čiperově vile vznikne kulturní a kreativní centrum. Foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Celkem 165 milionů korun získá Zlínský kraj na vybudování dvou kulturních a kreativních center. Ta vzniknou v Čiperově vile ve Zlíně a ve Hvězdárně ve Valašském Meziříčí. Na oba projekty kraj úspěšně žádal o dotace z Evropské unie prostřednictvím Národního fondu obnovy.

100 milionů 380 tisíc korun získá kraj na projekt v Čiperově vile ve zlínské čtvrti Burešov. Kraj chce vilu i přilehlý park zpřístupnit lidem. Rekonstrukce objektu a plánované expozice budou ctít historický i morální odkaz Dominika Čipery. „Areál chceme veřejnosti otevřít už v roce 2025. Vznikne tady nové kulturně-vzdělávací centrum, které bude sloužit k setkávání a zároveň posílení zájmu dětí a školáků o kulturní a kreativní odvětví,“ vysvětlila radní zodpovědná za kulturu a školství Zuzana Fišerová.

Další využití kulturní památky oceňuje i rodina původního majitele Dominika Čipery. „Velmi nás potěšilo, že dotaci získala právě Čiperova vila. Jsme vděčni, že poskytovatelé grantu uznali a ocenili přínos obnovy a opětovného využití tohoto historického objektu. Věříme, že kdyby dnes žili naši předci, byli by z plánů a budoucího využití areálu nadšeni,“ uvedla vnučka Michaela Čipera, která žije v Kanadě.

Úspěšný byl ve výzvě rovněž projekt Hvězdárny Valašské Meziříčí, která získá z evropských fondů téměř 65 milionů korun. „Peníze využijeme na vybudování centra kreativity včetně jeho vybavení. Díky tomu mohou ve hvězdárně vznikat zajímavé, třeba i dlouhodobé, projekty zacílené na žáky a studenty. Počítáme také s modernizací přístrojové techniky a areálu,“ dodala Zuzana Fišerová.

Zdroj: Vladimír Dostálek, Zlínský kraj

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x