Ve Zlínském kraji přibylo pět HIV pozitivních pacientů

Foto: www.khszlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Letos se počet HIV pozitivních pacientů rozšířil ve Zlínském kraji o pět lidí. Serveru Zlin.cz to za Krajskou hygienickou stanici ve Zlíně řekla Vlasta Fojtíková.

V prosinci si lidé po celém světě připomínají Světový den boje proti AIDS. Jeho smyslem je hlavně upozornit veřejnost na toto onemocnění. „AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) je infekční onemocnění, představující konečné stadium infekce lidským virem imunodeficience (HIV), které je charakterizováno postupným rozvratem a vyčerpáním imunitního systému,“ upřesnila Fojtíková. HIV infikovaný člověk v tomto stadiu podléhá komplikujícím závažným parazitárním, virovým, bakteriálním, plísňovým či nádorovým onemocněním.

HIV pozitivní zůstává člověk trvale. V současné době terapií nelze virus z těla odstranit. „Dostupnou léčbou je ale možné množení viru v organismu omezit, zpomalit průběh nákazy a oddálit vznik nemoci AIDS. Při dodržování léčebného režimu mohou lidé infikovaní virem HIV žít téměř plnohodnotným životem desítky let,“ doplnila Fojtíková.

V České republice bylo koncem měsíce září 2019 evidováno 3 549 HIV pozitivních osob, z toho ve Zlínském kraji 59. Jedná se o osoby, u kterých byl proveden laboratorní test na HIV. Ve Zlínském kraji od 1. 1. 2019 do 30. 9. 2019 přibylo pět nových HIV pozitivních osob.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x